Eføy og pion

Hei, Jeg bor på vestlandet, ganske høyt her vi bor så kan være kaldt ut mai mnd. Kan jeg ha eføy? har så lyst på en som kan klatre på muren. Lurer å på om pion vil klare seg her.

Mvh Bente

 

Hei Bente

Eføy finnes i forsjellige sorter, og jeg gir deg derfor navnet på noen med tilhørende herdighetssone:

Eføy (eller Bergflette som den egentlig heter på norsk) heter Hedera på latin og finnes både som busk og klatreplante. Siden du ønsker at den skal klatre på muren din, vil jeg anbefale deg følgende:

HEDERA HELIX - klatreplante opp til 20 m. Passer til fjellvegger, murvegger og trestammer. Trives på en lun og gjerne jevnt fuktig vokseplass i halvskygge. Tåler havluft. Klatrer med røtter. Planteavstand i gruppebeplantning; 1-1,5 m. Herdighetssone 5 i kyststrøk (H3 i innlandet)

HEDERA HELIX "WOERNER" - klatreplante opp til 20 m. Kraftig vekst. Har store blad, opptil 15-20 cm. Passer til fjellvegger, murvegger og trestammer.

Trives på en lun og gjerne jevnt fuktig vokseplass i halvskygge. God til bruk i dekorasjoner. Tåler havluft. Klatrer med røtter. Planteavstand i gruppebeplantning; 2 m. Planteavstand i gruppebeplantning; 2-3 m.

Herdighetssone 3-4.

HEDERA HCOLCICA (KJEMPEFLETTE) - klatreplante 10-20 m. Passer til fjellvegger, murvegger og trestammer. Trives på en lun og gjerne jevnt fuktig vokseplass i halvskygge. Tåler havluft. Klatrer med røtter.

Planteavstand i gruppebeplantning; 2-3 m. Herdighetssone 4.

Da gjelder det å finne ut hvilken herdighetssone du bor i, og velge utifra den. Lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss