Far er grillsjef i gode tider...

Far er fortsatt grillsjef i huset. Men det gjelder særlig i gode tider. Mor overtar når familieinntekten butter imot.

Årets grillundersøkelse som Synovate har utført for Opplysningskontoret for kjøtt kan ikke sies å oppvise «revolusjonerende funn»: Grilling blir stadig mer populært - fordi det er sosialt og velsmakende. Det er en tendens til å starte grillingen stadig tidligere på våren. Det grilles mer i helgen enn ellers i uken. Det grilles mest i barnefamilier. Og vi er tradisjonelle når vi griller - 85 prosent av oss putter pølse på grillen. Enn så lenge!

- Men ett svar var uventet: i høyinntektsfamilier er far den suverene grillkokk. Det er han som står ved glørne. Når lønnen er lavere, inntar mor ansvaret for grillmaten. Vi vet ikke hvorfor, men det vil vi kanskje få svar på i senere undersøkelser, sier Oda Christensen i opplysningskontoret til NTB.

Sexy og raffinert
Men nå er det ikke bare pølse, kotelett og hamburger som havner i varmen, selv om det fortsatt topper preferanselisten. Langt mer eksotiske tilbud bys nå fram i butikkene.

- Nå skal det være sexy og raffinert. Hva med en østers, dekorert med jordbær og en sip champagne? Kanskje litt honningmarinade? Det er bare litt av det nye som havner på bordet i det grønne, sier matkjenneren Jeanette Torp.

Hun kan også anbefale tapas, velsmakende fingermat, som noe nytt og spennende.

- Vi ser at folk er opptatt av smaker. Snadder-tapas på grillen er veldig i vinden for tiden. Bokstavelig talt, sier hun og hutrer i vinden.

- Veldig trendy - små kjøttstykker og nye kombinasjoner, med mye smaker. Herlig.
Bare fantasien setter grenser. Her er det rom for eksperimenter.

Alt lov
- Alt er lov. Og alt er mulig, sier sjefen selv, kjøttopplysningskontorets adm.dir. Anne Mari Halsan til NTB.

Hun hadde tirsdag sørget for åtte-ti stands utenfor hovedkontoret i Oslo, der eksperter demonstrerte alle mulige slags kulinariske nytelser for landets mer eller mindre selverklærte matpresse.

Omfanget av grillaktivitet er gjerne væravhengig. Selv hadde hun slett ikke vært helt heldig med værvarselet under demonstrasjonen: grått og vind og surt, med ren i luften. Akkurat som det ofte er under grillparty her i landet.

- Men hva gjør det. Maten varmer, og nordmenn er jo et naturfolk, sier hun, for anledningen tilfeldigvis fra standen «Sexy og raffinert», der mesterkokk Magnus Tvedt Øresland sto for trakteringen.

Han lover mange nye tips på uimotståelige grillraffinementer på matprat.no i tiden som kommer.

Dagens tips
Ingredienser til fire personer: 600 g skinkebiff, 2 ss olje, 1 ts salt, 1 ts hvitløkspepper, 2 stk. gulrot, 1 bunt frisk grønn asparges, 1 pk. sukkererter, 1 bunt /pose reddik, 8 stk. røde sjalottløk, 4 ts margarin, 4 ss hakket frisk kjørvel.

Slik går du fram:
* Skyll og rens alle grønnsakene. Skjær gulrøtter i staver, del asparges i fire, sukkererter i to på skrå, reddiker i skiver og sjalottløken i to.
* Fordel dem på kvadratiske ark av bakepapir. Legg på små klatter av margarin og strø over hakket kjørvel.
* Lukk pakkene og knyt dem sammen på toppen med hyssing, gjerne sammen med små ruter av aluminiumsfolie med navn på for å gjøre det mer personlig.
* Grill pakkene i ca. 20 minutter.

Men hvem kjøper inn og forbereder ingrediensene? Kvinnen, svarer 75 prosent av, ja nettopp, kvinnene. Slett ikke enig, svarer far. I egne øyne er det han som står for også det innslaget, i langt større utstrekning enn han er tillagt av «motparten». Æres den som æres bør.

Bon apetit!