En fascinerende inspirasjonskilde

Chelsea Flower Show er guruland for enhver hageelsker. En opplevelse alle med hage som interesse skulle unne seg.

Her kan du boltre deg i alt fra blomstrende akvareller, hageklær, hageredskaper, hagepaviljonger, hagedekor, hageurner, hageskilt, hagestein, hageskulpturer ... med andre ord; hagetilbehør fra A-Å og sist men ikke minst "Demo-hagene".

Show Gardens
Demo-hagene er hager som er bygget opp på basis av kjente hagedesigneres planer. Det er ikke så mye det reelle som er viktig, heller fargesammensetninger, komposisjoner av former og linjer samt tema. Demo-hagene på Chelsea Flower Show er også med på å understreke grunnlaget for årets hagetrender.

Årets hager var hovedsaklig delt inn i to retninger;
- den stilrene, med strenge, rette linjer overøst med masse deilige høye planter i en kjølig palett
og
- den frittvoksende Cottage Garden hvor plantene selv valgte linjene.

Felles for de feste hagene var lyden av rennende vann som blinket i sollyset dypt nede blandt et hav av grønne blader samt et anstrøk av planter med utgangspunkt i naturlig opphav.

Uanset hvilken hagestil og hvilket tema ...... det er visse planter man ikke kommer utenom;

Storkenebb
Iris
Lammeøre
Prydgress
Alunrot
Rosa roser
Lavendel
Akeleier
Allium
Bregner
Hosta
Krydderurter av ymse slag
Fioler

Det er gøy å konstatere at så mange av de benyttede plantene også finnes og kan brukes i vårt kalde klima.

Finn fem feil
For den drevne hageelsker, vil det fort skurre ... det er mye som ikke stemmer med virkeligheten. Ryllik vokser i virkeligheten ikke på samme sted som Bregner, og Revebjeller og epletrær blomstrer ikke på samme tidspunkt, men hva gjør vel det ... kast alle falkeblikk overbord og nyt utsikten og stemningen - Chelsea byr på en drømmeopplevelse av farger, duft og arkitektur. Det er helt klart at vi nordboere trenger dette - både for inspirasjon og å tøye våre innbitte "opplest og vedtatt"-holdninger.

Skandinavias bidrag - til gullmedalje
Den svenske hagedesigneren, Ulf Nordfjells hage ble kåret til "Best in show" og vant gullmedalje. Med rene linjer i sort pergola med glassvegger, vannveier, rette singelganger og et stort antall granittblokker spredt utover den store hagen, har han skapt et uterom med skandinavisk sjel, selv om han unektelig må ha latt seg påvirke av Gertrude Jekylls hage på Sissinghurst. Beplantningen går i fargetoner sort, lilla, blått, grågrønt, grått og hvitt, og består bl.a. av strå, sølvpære, furu, alminnelige grøftekants-blåklokker, kløver og lavendel.

Inne i pergolaen har han stilt ut mye lekker skandinavisk brukskunst, - en fryd for øyet hvis man klarer å trekke blikket bort fra plantehavet.

Trender 2009
Fargemessig er det uten tvil, sarte pasteller på paletten, og ofte med innslag av et gyldent skjær. Noen forsøker seg med friske kombinasjoner som lime, sitrongult og blått sammen med oransje. Blått, lilla, grått, rosa, vinrødt og hvitt er allikevel de store vinnerne i år!

Materialvalg messig er det naturmaterialer som gjelder; ekte treverk (ingen kompositt eller sammenkokte fibrer), singel, stein eller bark. Utover basismaterialer er mye av "opprigging" basert på glass, stål og solide trebjelker.

Trær er gjerne formklippet eller espaliert. Former er i det hele tatt "in"!

Plantespekteret er basert på gode, solide og tradisjonelle stauder ispedd noen sommerblomster hist og her.

I grønsak-/kjøkkenhagen finner du de mer livlige fargene; fra den solvarme gule eller den livsglade oransje til lime og lillabladedede grønsaker. En fascinerende kombinasjon!

Vann er et must i enhver hage

For de som ikke selv var med på årets største hagebegivenhet, ligger det en billedkarusell med bilder fra årets Chelsea Flower Show her. Enjoy!