Langt igjen til regjeringens økolandbruk

Økologisk landbruk har begrenset tiltrekningskraft på landets gårdbrukere. Landbruksforsker tviler på at regjeringen når sine økomål, selv med ekstraordinære krafttak.

Forsker Ola Flaten ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) tror ikke norsk landbruk engang har kommet halvveis til målet om 15 prosent økodrift i 2015.

- Jeg tror ikke de har en sjanse. Det er veldig langt opp til målet om 15 prosent. I fjor kunne vi registrere at bare 3,9 prosent av det totale landbruksareal dyrkes økologisk. Tar vi ekstra i og legger inn karensarealet - jordbruksareal som klargjøres for økodrift - snakker vi likevel bare om 5,1 prosent i 2008, sier forskeren til NTB.

Han påpeker at nettotilvekst til økoproduksjon er svært liten. Mens nye kommer til, faller mange fra etter «pliktårene» som kreves for driftstilskudd.
Et NILF-prosjekt fra 2007 viser ifølge forskeren at spesielt to forhold forklarer manglende interesse for økologisk drift og hvorfor mange slutter etter få år: Altfor mye reguleringer og byråkrati, og dernest svak lønnsomhet.