Lite bed

Hei.

Jeg har en liten "skåning" ned mot plenene min, ønsker å lage et lite bed her. Det ligger i skyggen av buskene (vet ikke hva slags) til naboen. Område er ca. 50 cm bredt (mulig noe mindre) og 2 meter langt. Hva vil du anbefale av blomster? Hører folk snakker om stauder.. Det skal sies at jeg er "helt grønn" på dette område!! Ønsker også tips om hva jeg kan bygge opp beddet med, stein f.eks, for å skille det fra plenen!

På forhånd takk for svar!

Monica

Hei Monica

Aller først - ja, bruk stein (Dyrt: granitt Billigere: betongstein)  i bunnen for å skille mot plenen. Da lar du en steinkant stå opp ca. 20 cm (for å forhindre at jord fra skråningen glir ut) og ut fra denne lar du også en steinkant ligge i nivå med gresset. (tenk deg en " L " i profil) Dette for at du da kan kjøre gressklipperen med hjulet på steinkanten. Da kommer gressklipperen helt ut til ytterste del av gresset og du slipper å gå med "kantklipper" inn mot bedkanten i tillegg.

Til skråningen, som ligger litt i skyggen kan jeg foreslå følgende planter:

Hjertebergblomst (staude) - Bergenia cordifolia, blomstrer med hvite eller rosa blomster tidlig på sommeren. Får utrolig flotte høstfarger på bladene

Krypbarlind - Taxus baccata "Summergold", vintergrønn lav busk som får gullgule nåler og grønne grener. Gir liv til skråningen.

Bladliljer - Hosta (staude - finnes i mange sorter i hagesenteret) - en plante som først og fremst plantes for bladverkets skyld. En kant av denne nederst vil bli flott.

Lav sorter av Rhododendron eller Azalea (Busk - spør på plantesenteret) vil også gå. Disse skal du kjøpe litt ekstra god jord til når du planter. Er skråningen veldig bratt, vil disse nok ikke trives.

En god plante er Alunrot (staude) - Heuchera "Palace Purple" som du kan kombinere med "Duppesoleie" hvite små blomster på tynne, delikate stilker.

For å få tidlig liv i skråningen vil jeg anbefale å sette ned små løk av sneklokker (disse kjøpes i september på hagesenteret) og så kan du evt.

kjøpe blåveis som staude og plasser innimellom i skyggen.

Har du lyst på blomstring på sensommeren, kan jeg anbefale deg å ta en titt på Spir (staude) - Astilber på plantesenteret (det finnes mange utgaver; høye/lave/forskjellige farger)

Jeg håper ovenstående har gitt deg litt kjøtt på benet om hvordan du kan få skråningen din fin! :)

Med vennlig hilsen fra Marit Næss