Skrånende hage

Har en rekkehushage som skråner ned mot veien. Kan jeg få noen tips om hvordan man kan rette ut hagen, evt. Terrassere den, slik at den kan bli mer funsjonell?

KWM

Hei KWM :)

Et rekkehusområde har alltid egne regler som gjelder for utforming av uteområdet, så før du foretar deg noe kan det være smart å sjekke sameiets vedtekter.

Her er noen forslag til løsninger:

1) Terrasser skråningen ved hjelp av granittblokker (60 x 30 cm) som du får kjøpt på Steinsenteret eller lignende butikk. Disse legger du i forlangelse av hverandre, på tvers av skråningen og husk å la halve "høyden" ligge godt ned i bakken og gjerne på et lag av grus - for dreneringens skyld. Det skal forhindre at telen ikke skal bikke stenen opp av bakken når våren kommer.

Synes du sten blir dyrt/tungt å jobbe med, kan det samme resultatet oppnås med impregnert treverk, det er dog ikke like vakkert. Det finnes også sviller uten kreosot-impregnering å få kjøpt.

2) Skråningen kan rettes ut ved at du lar den skråne inn mot din hage(?)  på toppen. Det vil si at du får mindre helhetlig flate på toppen, men kan f.

eks. lage små hellelagte områder i skråningen, med stier mellom hvert nivå.

Dette er dog en løsning som krever større inngrep i skråningen da du må lage definerte områder på ulike nivåer. På de små plassene kan du ha et cafébord

+ noen stoler og kanskje en solseng eller to på et annet. Her har det

+ veldig

mye å si hvordan skråningen ligger i forhold til innsyn og trafikk.

3) Siste alternativ, - og det billigste, er  å få tak i noen større stein, plassere disse trygt og dypt nede i bakken, slik at bare 1/2-parten er synlig. Plant tett i tett med stauder av forskjellig høyde, slik at røttene binder jorden i skråningen. Tenk evt. innsyn/utsyn/lys/skygge ved valg av planter. På denne måten kan du, ved at du evt. lager en steinkant/ natursteinsmur øverst, få fyll ut litt mer av det øverste arealet og la skråningen være litt brattere.

Håper noen av disse tankene gir deg en løsning du kan gå videre på.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss