Pollensort for pære

 

Forrige året satte vi et Gråpæretre. Nå har vi fått vite at vi bør ha en pollensort til dette. Herrepære er det vi har fått anbefalt. Dette har vi ikke fått fatt i foreløpig, og lurer på om det er andre som kan være aktuelle. Vi bor i sone H6 så det er sikkert ikke mange som er brukbare.

Takker for svar.

 

Hei

Du bor i en herdighetssone som ikke akkurat er vennlig i forhold til å kunne velge og vrake i pollineringssorter til plommetreet ditt.

Sorten "Herrepære" er nok det riktigste og sikreste herdighetsmessig. Hvis du har en lun plass, inntil en fjellvegg eller mur, hvor et nytt plommetre kan få stå (espaliert?) er de beste sortene for pollinering av "Gråpære"

utover "Herrepære" enten Broket Juli eller Clara Frijs, men begge disse ligger på H4, slik at du nok må dulle en del med de for å få de til å trives.

Normalt tror jeg det tar ca. 5 år før man kan forvente frukt på pæretrær.

Ved å bøye grenene ut horisontalt, bruk evt. bånd bundet rundt stener eller bruk gammeldagse teltplugger, fremmer du blomstringen og du vil dermed lokke insekter til treet med større sjanse for pollinering. Beskjær elles lite og gi godt med gjødsel.

Husk at Gråpære blir et enormt stort tre med tiden, (mange gårder har det som tuntre), og at det KAN ta rundt 10 til 15 år fra du planter, til du får noe særlig frukt!

Kan tipse deg om Åberge planteskule som har nettbutikk. De er gode på bl.a.

frukt og bær. www.aabergeplanteskule.no

Lykke til! Med vennlig hilsen fra Marit Næss