Planering

Hei.

Vår hage skråner /heller ganske mye. Midt i hagen står det et stortplommetre. Jeg lurer på om det er mulig å planere ut (fylle på med jord og så til gress), slik at hagen blir mer jevn uten å røre plommetreet? Ser for meg at det da vil bli noe jord oppover stammen på plommetreet. Vi tenker ca. 0,5 meter opp fra det laveste punktet, det vil si at stammen kanskje får 30-50 cm jord oppover seg. Går dette greit?

Torii

 

Hei Torii

Du skal ikke la jorden komme inntil plommetreet ditt, da vil det kunne råtne.

Treets røtter er avhengig av lufttilførsel og har vent seg til å ha tilgang via den mengde jordsmonn det er idag. Når det nå kommer 30-50 cm jord på toppen, vil det måtte tilpasse seg nye forhold og det kan derfor sette treet litt tilbake. Det er mange som kun legger svart "knotteplast"  inntil stammen før det fylles på med jord, men hvis dere skal gjøre det ordentlig, vil jeg anbefale følgende:

Bruk stein (naturstein/betongstein eller gatestein) og bygg opp en liten "brønn/sirkel" rundt stammen med minimum 10 cm mellom stammen og innerkanten av "brønnveggen/sirkelen". La øvre kant av sirkelen gå i flukt med bakken, slik at du kan kjøre gressklipperen over kanten - da slipper du å bruke kantklipper i tillegg.  Hvis det er et ungt plommetre vil stammen ha behov for å vokse seg større, så det skal du også ta med i beregningen.

Håper dette hjelper dere videre i planleggingen!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss