Skyggebed

Hei; Jeg bor i Trondheim og jeg har et bed ved liten vei på 1 meter bredt og 3 m langt, som jeg skal dekke med enten noe vintergrønt eller  stauder, eller hva som helst som lever egentlig:-). På "baksiden" av beddet er verandaen vår.

Bedet er i skygge, bortsett fra et par timer på kvelden. På vinteren blir det en del snø brøytet over. jorda er leirholdig med en del grus i. Må tilføye ny jord ved beplantning. Jeg er rimelig ny i hagebeplantning, så jeg er veldig takknemlig for råd! Både mtp type vekster, drenering, jord, etc:-) Plantasjen rådet til bla.a barlind, men jeg vil helst unngå giftige planter da vi har barn.

Takk for eventulelle svar!

Med hilsen sandra

 

Hei Sandra

Barlind behøver ikke være giftig hvis du velger de riktige sortene som ikke får bær (det er de grønne kjærnene i røde bærene som er giftige og selvfølgelig kan være fristende for små barn å spise)

Ellers ville jeg spadd opp bedet og blandet inn litt torv eller små lecakuler, for å få tilført litt luft i jorden. Leire kan bli litt tett og våt for de fleste planter.

Nå vet jeg ikke hvor høyt terrassen ligger i forhold til bakken, men vil du ha en blomstrende, høy plante som kan gi litt innramming i forhold til terrassen kan du prøve med Storhjortetrøst (Du kan se den på www.hage.no's

video-planteportretter) På latin heter den Eupatorium purpureum. Den har flott blankt grønt bladverk sommeren igjennom helt til den springer ut i dyprosa/gammelrosa blomstring i august/september.

Lave planter som kan stå i kanten kan være Småhjerte (Latin: Dicentra

formosa) eller forskjellige sorter av Bladliljer (Hosta) Velg gjerne de uten for mye fargevariasjoner i bladene, de tåler skygge bedre. Får høye lyslilla liljeblomster, men det er bladverket som er vakrest!

Gule halvhøye blomster kan være Fagerfredløs (Latin: Lysimachia puncata) Blålilla halvhøye blomster kan være Storkenebb (flere typer) Hvite blomster kan være Storkonvall (Latin: Polygonatum multiflorum) eller Kantkonvall (Latin: Polygonatum odoratum)

Alle de ovenståend plantene (bortsett fra Barlind) tåler en god porsjon sne fra taket, da de alle visner ned og kommer på nytt om våren.  Barlindhekken ville jeg snekret et ekelt bekyttende skjul til hvis den skal ta imot sneras fra taket.

Håper dette var til litt hjelp i forhold til et triveligere skyggebed rundt terrassen.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss