Festpyntet og vårstemt

Mai er tiden for de store dagene; Konfirmasjon, 17. mai og forårs-bryllup. Anledningene står i kø, i tillegg er det vi legger grunnlaget for resten av sommeren i uterommet vårt.

Alt er mulig i mai! Det er tidlig på sommeren, verden lysner igjen etter en lang, mørk vinter og vi fylles av ny energi. I hagen strutter det meste. Først må vi rydde vekk vinterens rusk og rask, så kan vi kose oss med hyggearbeidet; pynting og planting. Bare husk at vi fremdeles risikerer frost.

Start med å rydde i bed og hage. Klipp vekk vissent fjorårsløv. Ikke røsk det av, staudene står foreløpig løst og er lette å rykke opp med roten. Rak i bedene og spyl vekk rusk og støv fra gangstier, sitteplasser og innkjørselen. Da er mye gjort.

Godt grunnarbeid

Når bedene er lukt og ryddet, er tiden inne for å legge på langtidsvirkende gjødsel og eventuelt et topplag. Bark og barkduk er en mulighet, en annen er ugressfri plantejord.

Noen har tid og lyst til stadig å arbeide i hagen. Andre har lyst, men mangler tiden.

Ambisjonsnivået bør tilpasses din egen situasjon og reelle muligheter. Du kan godt få fin blomstring og pen hage, uten å stelle den hele tiden. Sommerblomster i krukker, stauder i bed, langtidsgjødsel samt bark og barkduk er gode og greie løsninger.

Hagen skal være et godt sted å være for deg og dine. Hvis uterommet er såpass stort at dere har problemer med å rekke over alt, er det greit å prioritere de områdene hvor dere oppholder dere mest. Tenk også på at du bør oppleve blomstringen og hagen innenfra.

Festfin forsommerhage

I mai bør vi pynte med sommerblomster i krukker ved terrassen, langs inngangspartiet og i solkroken. Fyll opp med friske farger slik at du og dine for alvor kan kjenne at nå er det vår. Fargede margeritter er fortsatt populære, og det med god grunn. De trives i norske somre, vokser og blomstrer og holder seg fine helt til høsten. Lobelia er også blant de kjente og kjære gjengangerne i krukker og bed.

Har du lyst til å forsøke noe nytt, kan du prøve med ildtopp i hagen. De er kanskje mest kjent som holdbare og overlevingsvillige stueplanter, men kan også godt stå ute. Plantene tåler regn, i hvert fall inntil en viss grense. At de tåler tørke, vet vel alle som har hatt de tykkbladede blomstene innendørs.

Frøformert flittiglise er flotte både i krukker og bed. Sett de gjerne litt i skyggen. De er fine allerede når de plantes, og de vokser seg bare flottere i løpet av sommeren. I tillegg tåler de regn, de har klare fine farger og legger seg utover hvis de bare får litt plass. Det eneste flittiglise krever av deg, er jevn tilgang til vann.

La deg friste

I mai bugner hagesentrene over av flotte planter, og det kan være lett å falle for fristelsen til å kjøpe litt av alt. Som regel blir bedet og hagen finest hvis vi klarer å begrense oss til noen sorter. Plant større grupper av det du velger, fremfor masse forskjellige planter i små klatter.

I bedene er det godt med stauder. De blomstrer en periode og kommer igjen år etter år. Du kan godt bruke masse tid på å stelle dem, men de fleste klarer seg med en ryddeøkt om våren og en ny omgang om høsten.

Før du velger planter kan det være greit å lese litt i en staudebok, eller snakke med noen som har hageerfaring. Vi har så lett for å kjøpe de plantene som blomstrer nå. Da får vi ikke tak i sommer- og sensommerstaudene.