Brødimporten er firedoblet

Brødimporten er firedoblet siden 2000 og hvert fjerde brød vi spiser er nå bakt i utlandet.

I fjor ble det importert brød for 874 millioner kroner til Norge, og den norske bakeribransjen frykter konkursras, skriver Nationen.
- Norske bakeri blir hardt presset fra alle kanter. Vi har alt merket at det har blitt flere konkurser, og framtidsutsiktene er veldig dystre, seier daglig leder Anders Vangen i Bakeri- og konditorbransjens landsforening (BKLF).
I fjor ble det importert bakervarer til en samlet verdi av litt over 2,3 milliarder kroner til Norge.
Nesten halvparten av importen kom fra Sverige og Danmark, og andre EU-land står i hovedsak for resten, viser en undersøkelse utført av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf).
- EØS-avtalen er nok medvirkende til importøkningen, men bakeriene her i landet sliter også med et høyt kostnadsnivå på arbeidskraft og råvarer, seier Vangen.
60 prosent av bakervarene blir solgt gjennom dagligvareforretninger, som er knallharde når det skal forhandles om pris.
- Vi har stor forståelse for at melet må koste penger, for bonden skal også ha lønn. Men bakeriene opplever at det blir stadig vanskeligere å dekke inn økte kostnader i forhandlingene med svært mektige dagligvarekjeder, seier Vangen.
7.500 personer er sysselsatt i bakeribransjen i Norge, fordelt på rundt 400 små- og mellomstore bakeri.
I 2007 måtte over 20 bakeri kaste inn håndkleet, og de gjenværende bakeriene er i stor grad blitt en del av større kjeder.