Skvallerkål

Takk for hyggelig møte på messen, det er topp å få tilgang på denne siden.
Jeg har skvallerkål i hagen som sprer seg fortere enn lynet. Har forsøkt å
grave opp området, men kålen kom igjen året etter. Har også forsøkt
ugressmiddel uten at det har hjulpet. Dette er på et område hvor jeg gjerne
skulle hatt blomster.

Hva kan jeg gjøre?

Hilsen Hege

Hei Hege

Jeg får si takk og i lige måde. Det var utrolig mange hyggelige mennesker
innom standen vår på hagemessen. :) Så til ditt spørsmål vedr.
Skvalderkål, som er noe av den mest forhatte planten vi har i Norge. Den har historie både som nytte og prydplante, men nå - stakkars - er den ikke mye populær. En liten kuriositet er at den tidligere var ansett som et virksomt middel mot gikt og podagra - derav navnet "podagraria"! :)

Planten har lange røtter på opptil flere meter og kutter du disse opp, vil
hver bit kunne utvikle seg til en ny plante. Det smarteste er derfor å
forsøke å spa vekk så mye "infisert masse" som mulig om våren, da jorden fremdeles er porøs etter vinteren. Da vil du kunne få løsnet røttene lettere enn på sommeren. Jo tidligere du kommer igang med arbeidet desto bedre.

Et annet alternativ er å legge området brakk i to sesonger under flere lag
med sort, ikke-pustende, plast, slik at alt liv under vil bli kvelt. Husk at
plasten bør festes helt tett til bakken i alle ender. Etter 2 sesonger kan
du spa forsiktig opp og begynne med å luke det du ser av røtter. En
tålmodighetens metode - spør du meg.

Er det virkelig ille, ville jeg prøvet Roundup, men da skal du kanskje vente
en stund og også foreta jordforbedring før du lager nytt blomsterbed.
Roundup er basert på det aktive stoffet glyfosat, et molekyl som virker inn på planter, men ikke på innsekter, pattedyr eller mennesker. Når ugresset sprøytes med Roundup tas glyfosatstoffet straks opp gjennom plantens grønne del, dvs blad, blomster, stengler og bark, og transporteres rundt i hele planten og ned i røttene. Glyfosat hindrer dannelse av visse aminosyrer som er nødvendig for plantens vekst og overlevelsesevne og planten vil derfor visne og dø innenfor 1 til 2 uker.

Ved større områder ville jeg kontaktet en gartner med sprøytesertifikat. Han får kjøpt konsentrert Roundup som er mye sterkere enn den blandingen vi alminnelige hage-eiere får kjøpt i butikken.

Kanskje kan du, ved å prøve denne oppskriften, bli litt mer glad i
Skvalderkålene dine, så jeg frister med følgende:

STUET SKVALDERKÅL

1 liter unge, lysegrønne blader av Skvalderkål

Saus:
30 g smør
3 ss. mel
4 dl fløte eller melk
salt og pepper
1 ss. finhakket Merian

Samle sammen bladene og skyll de grundig i flere omganger med kaldt vann.
Legg bladene i en gryte med kun de vanndråpene som hefter ved bladene og damp de et par minutter under lokk til de kollapser. La de dryppe av i et dørslag. Grovhakk dem.

Smelt smør i en gryte - det skal ikke bli brunt - og tilsett mel under
omrøring. Tilfør så fløte eller melk litt etter litt under kraftig omrøring.
Det beste resultatet får du hvis du forvarmer melkeproduktene innen
tilsetting. La sausen putre på svak varme og rør om av og til.

Ta gryten av varmen og smak til med salt, pepper og Merian. Bland den
hakkede Svalderkålen i sausen og gi stuingen en rask oppvarming. Nydelig til stekt grovt bacon.

Lykke til med krigføringen - evt. forsoningen! :)

Med vennlig hilsen fra Marit Næss