Vask vekk vinteren

Årets vinter har satt sine spor, med forholdsvis mildt vær og masse snø. Denne kombinasjonen er svært ugunstig for hagemøbler og terrasser, og kan forårsake både fukt- og soppskader.

Enten du er på hytta eller hjemme er derfor rengjøring helt nødvendig dersom du vil ha uteplassen i stand til våren. Ved bruk av tilpasset verktøy og kunnskap om hva som må gjøres kan du både spare tid og krefter.

Milde vintre fører til oppblomstring av både sopp og alger på norske hus og terrasser.  Svertesopp har best vekstvilkår i rundt seks plussgrader, og klarer seg fint ned i minus to grader. Mange steder i Norge har temperaturer innenfor dette intervallet vært den typiske temperaturen i årets vintersesong. Mens kulden tidligere tok livet av mikroorganismene på vinteren og sørget for at sopp og alger bare vokste i sommerhalvåret, vokser de nå på treverket året rundt.

Nye direktiver fra EU har ført til at det tilsettes mindre giftstoffer som dreper sopp og alger i malingen nå enn tidligere. Resultatet er mer algevekst og skitne terrasser og utemøbler.

Mye snø gir mye fukt
I år har også vinteren gitt oss mye nedbør, og i januar- februar registrerte metrologisk institutt en nedbørsøkning på 15% over normalen (kilde: http://met.no/). På Østlandet har flere snørekorder blitt satt, og det er når denne snøen smelter problemene på  uteplassen dukker opp.

- Dersom snøen ikke er blitt måket vekk, men ligger på terrasser og plattinger mens den smelter, vil vannet kunne bli presset ned under malings- eller oljefilmen, noe som kan gi en hvit, tåkete overflate. I verste fall kan fuktigheten trekke helt ned i treverket og føre til forråtning, sier teknisk serviceingeniør i Jotun Erik Bryng.

- Terrassegulv, plattinger, hagemøbler, gelendere og alt annet som har overvintret ute trenger derfor mer vedlikehold for å se like pent ut som det engang gjorde. Løsningen kan være enkel - mye er gjort med skikkelig rengjøring, avslutter Bryng.

ABC for behandling av terrassegulv og platting
Terrassegulv og platting trenger en vask etter vinteren. Hvordan det skal gjøres avhenger av om den trenger å settes inn med ny olje eller beis i etterkant av rengjøringen.

Spyl først
Spyl alltid underlaget først med en hageslange for å kartlegge tilstanden. Dersom treverket er i god forfatning med jevn overflate, holder det med vask og rens av underlaget. Ved vanlig vedlikeholdsvask uten etterbehandling skal underlaget skrubbes for å fjerne søle og smuss, før man benytter en Jotuns terrasserens til slutt. Rensemidlet påføres med en treoljepensel, og kan festes på samme forlengerskaft som terrasseskrubben. La rensemidlet virke i 15-20 minutter.

- Deretter brukes gulvskrubb til å fjerne skitt og sopp fra overflaten. Jordans gulvskrubb har en skånsom syntetisk fiberbust som fjerner både små og store partikler, samtidig som den ikke riper opp treverket, sier produktsjef i Jordan Mattias Olovsson. Deretter spyles terrassen med hageslange. Er underlaget svært skittent eller det er flere lag med gammel treolje så gjenta gjerne øvelsen.

Ønskes et ekstra bleket utseende benyttes Jotun Terrassebleker. Eksotiske treslag må blekes for å unngå misfarging.

Skrubb før beising
Er treverket skjoldet eller flasser etter spyling bør terrassen klargjøres for ny behandling av olje eller påføring av beis. Da anbefales samme øvelse som beskrevet under "spyl først" ovenfor med Jotuns terrasserens, men bruk av Jordans terrasseskrubb som har en kort og kraftig piassavabust.

- Denne behandlingen vil rengjøre i dybden og ta bort smuss og gammel overflatebehandling. Før man går i gang med skrubben må treverket fuktes godt, og man må sørge for at det ikke tørker opp underveis mens man skrubber, sier Olovsson.

Tørk et par dager
Når gulvet er ferdigskrubbet må det skylles av med rent vann å få tørke et par dager. Når gulvet er ordentlig tørt, kan ny beis eller olje påføres og gi nytt liv til terrassen. Det mest effektive da er å bruke en rull. Rullen festes på forlengerskaft og det anbefales å rulle over to-tre bord av gangen.

For best resultat bør to strøk påføres "vått i vått. I tillegg bør man behandle 1 - 2 bord i bredden i hel lengde. Overskytende olje skal fjernes med en lofriklut eller strykes ut med en pensel innen 20-30 minutter. Med Jordans nye rulle- og etterstrykersett får du både en rulle og etterstryker utviklet for terrassebeising.

Husk at beisen skal trekke ned i treverket, og ikke legge seg som en film på toppen. Mange er ofte overivrige med beisen, og legger på for mye fordi det gir en fin glans. - Dette kan føre til fukt mellom beis og gulv, noe som gir en matt og tåkete overflate. En slik film vil også flasse etter hvert, understreker Bryng.

Unngå påføring i sterkt solskinn, fuktig vær og ved lave temperaturer (under +10 grader). Sjekk at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter påføring.

Utemøbler
Plastmøbler

Plastmøblene rengjøres først med vannspyling. Er møblene svært skitne så vask møblene med Jotuns Husvask. Deretter bør man gå over med en mikrofiberklut for å få vekk skitt og skjolder. Jordans lilla klut egner seg godt. Kluten har en semsket overflate, og gir en polerende effekt på underlaget.

For å få ekstra glans kan man påføre Jotuns Penguin Shiny som overflatebehandling. Påfører du dette på rene plastikkmøbler vil polishen gi en ekstra glans, samtidig som den beskytter mot jordslag og annet smuss.

Tremøbler

Spyl møblene først med en hageslange for å kartlegge tilstanden. Er treverket grått og slitt anbefales en omgang med Jotun Terrasserens. Rensemidlet påføres med en treoljepensel, og skal virke i 15-20 minutter. Bruk Jordans skurebørste med myk bust som har en skånsom syntetisk bust til å vaske vekk skitt og sopp. Spyl møblene med hageslangen.

Er treverket skjoldet eller flasser etter spyling bør møblene klargjøres for ny behandling av olje eller påføring av beis. Da kan møblene gjerne rengjøres på nytt og skrubbes med Jordans terrasseskrubb som har en kort og kraftig piassavabust.

Har du malte utemøbler i tre er det spesielt viktig å sjekke at endene ikke flasser. Endene er mest utsatt, og ved flassing bør man skrape og flekke over for på holde treet friskt, og møblene pene. Uansett er det lurt å sette bord- og stolbein i mindre bokser/skåler med Jotun Impregnering for Tre og la dette stå noen timer. Impregneringen vil da trekke godt opp i treverket og fungere som en ekstra råtebeskyttelse, avslutter Bryng.