Våren er her og hagen venter!

Hageselskapet gratulerer www.hage.no med nye og grønne nettsider! Timingen er perfekt; hagesesongen står for døren!

For de som ikke kjenner Hageselskapet, kan jeg fortelle at det er en 125 år gammel ideell, frivillig miljøorganisasjon med 26 000 medlemmer over hele landet. Vår visjon er at vi skal arbeide for å bedre menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser. Mennesket er en del av naturen og det grønne har en helt avgjørende betydning for vår fysiske og psykiske helse. Forskning viser at arbeid i hagen har tydelige helsebringende effekter. Det å ha tilgang til grønne lunger, gress mellom tærne og jord mellom fingrene vekker sansene våre. Ny forskning viser også at et menneskes helbredelsesprosess etter langvarig sykdom som kreft, utbrenthet eller annen sykdom, påvirkes positivt ved spille sammen med naturen, slik det gjør når vi oppholder oss og bruker våre grønne lunger som jo hagene vitterlig er.

En hage er ikke bare et sted hvor vi legger oss på kne for å luke; det er en kilde til fornyelse, til hvile og et sted hvor vi kan oppnå mental ro. Gjennom at vi her luker vekk det døde og forgangne, skaper vi grunnlag for nytt liv som kan gi oss både gode estetiske opplevelser i tillegg til nyttige vekster. En finanskrise skaper mye angst og uro og Hageselskapet vil gjerne sammen med www.hage.no bidra til at hagen og det grønne kan få en renessanse. I vårt grisgrendte land, er det nå 360 lokallag, som ruster seg til vårens komme og mange er de som søker råd hos hagelagene eller deltar på deres møter. Vi deltar i mange prosjekter i samarbeid med bl.a. Universitetet for miljø og biovitenskap, Husbanken o.a. hvor målet bl.a. er å bidra til bedre bomiljø og bedre bruk av våre uteområder.

Fokuset på betydningen av naturen, gjør at flere nå ønsker å dyrke sin egen rene mat, - både i krukker og i hager. Kjøp- og kasttiden er over, - nå vil folk søke kunnskap om hvordan de får planter til å vare i årevis og hvordan man dyrker krydder og urter. Miljøengasjementet er også stort og vi ønsker kortreist mat uten giftige sprøytemidler. Denne kulturarven ønsker vi å gi videre til våre barn gjennom Barnas Hageselskap.

Vi i Hageselskapet er opptatt av hvordan det grønne påvirker oss - både fysisk og psykisk - og vi er opptatt av å påvirke det grønne rundt oss. Denne årstiden er spesielt viktig for helse og trivsel. Ingenting er mer helsebringende enn å bidra til nytt liv! Gå ut og nyt våren, la deg inspirere til å tenke nytt på terrassen, balkongen eller i hagen! Kanskje du ved å besøke Hagemessen på Lillestrøm 17.-19. april eller andre hagemesser, kan få ideer til hvordan du enda bedre kan skape hyggelige og nyttige grønne omgivelser. På Hagemessen vil du kunne få nyttige ideer i Kunnskapsgaten og på de grønne utstillingene. Hageselskapet, som også deltar på Hagemessen, har også sin hjemmeside, www.hageselskapet.no. Både der og i Norsk Hagetidend, er vi opptatt av å gi ideer og oppskrifter for hvordan man skape enda bedre trivsel ved bruk av enkle virkemidler. Norsk Hagetidend har i sitt aprilnummer temaet "Uteliv". Her finner du inspirerende hagestoff for alle!

Hageselskapet ser frem til et fortsatt grønt og fruktbart samarbeid med våre venner i www.hage.no.