De kan flyttes

Inne pusser vi opp og ommøblerer gjentatte ganger. Mens noen hager står mer eller mindre som de var da de ble anlagt en gang på 1970- eller 1980 tallet. Ikke vær redd for flytting!

Noen hageeiere kjøper planter, spar dem ned og lar de stå på samme plassen, nesten for evig og alltid. Mens andre flytter plantene sine fra sted til sted til sted, før de endelig finner frem til en løsning både hageeier og plante trives med. Det handler om riktig plassering i forhold til lys, skygge, trekk og utsikt. Det handler om god kombinasjon av planter som utfyller hverandre uten å konkurrere, og det handler om plass til å vokse og trives. Flytting er som regel bedre enn å sture på feil plass. Men hvis du flytter så ofte på plantene dine at de nesten kunne trenge pass og reisepapirer, kan tiden være inne for å lage en hageplan...

Ideell tid

Det er faktisk også mulig å flytte på planter vinterstid, men da risikerer du jo frost. Høsten er også grei, men våren er best, for da kommer plantene rett i vekst på det nye stedet med det samme. Plantene strutter av vekstvilje om våren, dessuten er tiden før sommeren kommer for fullt ofte både passe kjølig og passe våt, til flytting.

Som regel vil du kappe av deler av rotsystemet når du flytter planten. Røttenes oppgave er å holde planten på plass, og å forsyne de overjordiske delene med vann og næring. Balansen mellom de overjordiske og de underjordiske delene er hemmeligheten ved vellykket flytting.

Derfor bør en vurdere om planten skal klippes klippes før den flyttes. Dessuten er det lurt å flytte planten på et tidspunkt hvor den ikke bruker så mye vann og næring, eller når det er rikelig tilgang på dette.

Velkomstmåltidet

Før flyttingen bør du bruke tid på å tenke deg om; er den nye "adressen" helt sikkert den riktige plassen for planten? Passer det i forhold til lys- og vanntilgang? Vil planten trives med sine nye naboer, og får den plass nok? Hvis svaret er ja, er det bare å gå i gang. Større planter og busker bør beskjæres noe, slik at du opprettholder balanseforholdet mellom krone og rot. Enkelt busker, som bærbusker, kan med fordel kuttes kraftig tilbake. Klipp i så fall helt nede ved bakken, og sørg for at du fjerner de eldste grenene først.

På det nye voksestedet trenger planterøttene vann, luft og næring. Noen anbefaler gjødsel i plantehullet, men dette kan bli i sterkeste laget. Spandere gjerne noe ny jord i plantehullet når du planter, og legg på et lite gjødsellag oppå jorden noen uker senere i stedet.

Rotsystemet er den viktigste plantedelen. Dersom røttene ikke får sine ønsker oppfylt, vil også de overjordiske delene lide. Noen planter, som rododendron, trenger kalkfattig gjord. Og unngå det billige "jord-støvet", som noen butikker selger for en slikk og ingenting. Plantene trenger skikkelig jord med god struktur, og tilgang til luft og næring.