Små utfordringer

Har du liten hage og store ønsker? Tenk variasjon og utnytt høyden, da får du likevel plass til blomster, trær og busker.

Trær for villahager og farmors frukttrær blir for store i dagens hager. Men blant alle de tallrike artene av trær og busker som kan vokse i vårt klima, er det heldigvis hundretalls av mer småvokste eller kompakte former i alle nyanser. Selv om mangel på plass gir begrensinger, har vi likevel mange muligheter. Se etter busker og trær med variasjon i fasong, struktur og farge.

Variasjon uten kaos

Når plassen er begrenset, bør de plantene vi slipper inn i hagen gjøre mest mulig ut av seg. Det ideelle er å velge sorter som har iøynefallende fasong, starter tidlig om våren, har lang blomstring og fine høstfarger. For å få variasjon og mest mulig farger lengst mulig, bør vi i tillegg velge ulike typer planter, som avløser hverandre.

Du kan også utnytte høyden. Ved å ha lave bunndekkere under busker og trær, får du plass til mer på samme arealet. Akkurat som i naturen. Så blir kunsten å unngå at hagen blir et virvar av farger og fasonger.

Finn en favoritt

Investering i hagen handler vel så mye om bruk av tid, som om bruk av penger. Når planteskolene annonserer tilbudsvarer kan det være både enkelt og fristende å slå. Faren er at hagen kan bli en samling tilbudsplanter. Ved å legge ned arbeid i planlegging og plantevalg, øker du muligheten for å få en harmonisk hage du trives med over tid. Nå har vi så godt planteutvalg, at vi faktisk kan være tjent med å starte med å begrense oss selv. For det er ikke slik at de hagene som har flest ulike planter er de peneste. En måte å løse utfordringen på, er å velge ut et treslag du liker, og finne ulike variasjoner innen dette. Hovedtema kan for eksempel være rododendron, bjørk, eik eller lønn.

Japansk lønn har enestående bladfarger og er en fryd om sommeren og høsten. Variasjonen er også enorm. Vær bare klar over at de ikke tåler for mye vindslit, så unngå plassering på hjørner. Det finnes også andre arter lønn som tåler vinden bedre.

I høyden

Det man ikke får plass til i bredden, kan man ha i høyden. Hvis du ønsker frukttrær, kan du plante dem i rekke, og forme dem slik at de ikke tar for mye plass. Frukttrær kan også plantes opp mot en solvent husvegg, bare jorden og vanningsforholdene er gode nok. Under og ved prydtrær kan du plante skyggetålende fargerike busker. Det finnes også et vell av skyggetålende, flotte stauder.

Vurder også om du må ha plen. Alternativet kan være terrasse med pergola over. Klatreplanter som får strekke seg opp over treverket skaper fin effekt, og gir samtidig le mot innsyn.

Krukker er en sikker vinner, også i småhager. Sukkulenter er blant plantene som kan trives i småkrukker. Men de aller fleste plantene vi velger vil helst ha litt romslig plass. Det er bedre med noen store, enn et mylder av småkrukker.

Hele året

Vintergrønt er krydder som gir farge når resten av hagen er brun og grå. Dessuten kan de være en berikende motsetning sommerstid. Ved å plante de vintergrønne buskene med variasjon, og å kombinere vintergrønne busker som har ulike bladfarger, unngår vi at det vintergrønne blir ensformige, kompakte og mørke stengsler. Grønt er nemlig langt fra bare grønt.

Mange av de vintergrønne artene har også en veldig vekstvilje. Noen, som solsypress, vokser riktignok langsomt, men også de blir store med tiden. De fleste vintergrønne planter tåler imidlertid godt klipping, så bruk gjerne saksen på dem hvis du ønsker å begrense veksten. I så fall kan det være lurt å starte tidlig. Når de er blitt mer utvokst, kan det være vanskeligere å få godt resultat.