Artskart for 18.000 norske arter

Artsdatabanken har utvidet og den nettbaserte tjenesten Artskart slik at kartene nå omfatter mer enn 6 millioner funn av cirka 18.000 arter som finnes i Norge.

Utvidelsen innebærer at 1,5 millioner flere artsfunn er gjort tilgjengelige og stedfestet geografisk, får NTB opplyst. Målgruppene for denne tjenesten er forskere, forvaltning, frivillige organisasjoner, skoleverket og allmennheten.

Artskart er et samarbeid mellom Artsdatabanken og GBIF-Norge (Global Biodiversity Information Facility).

Rødliste og svarteliste
Den botaniske delen av artsmangfoldet - karplanter, sopper, lav og moser - er best representert i Artskart, med 56 prosent av artsfunnene. 37 prosent av dataene handler om virveldyr. De fleste av disse er fugler, men det finnes også mange kartfestede opplysninger om pattedyr, fisk, amfibier og krypdyr.

Artskart inneholder opplysninger om mer enn 490.000 funn av rødlistearter, det vil si truede og sårbare arter. Av såkalt fremmede arter er det registrert vel 420.000 funn. Vel 9.500 av disse funnene gjelder arter som er oppført på «Norsk svarteliste 2007 », en liste over arter som antas å medføre høy økologisk risiko.

Hemmelig sted
Dataene i Artskart er skaffet til veie og eies av til sammen 20 instanser. Naturhistoriske museer og organisasjoner innen biologiske fagfelt er de største bidragsyterne.

For noen sjeldne og truede arter med såkalt sensitiv lokalisering blir det ikke gitt nøyaktige opplysninger om funnsted. Dette gjelder fjellrev, brunbjørn, isbjørn, ulv, jerv og gaupe. De nøyaktige funnstedene til 18 fuglearter blir også holdt hemmelig og bare stedfestet til kommune. Det samme er tilfelle med noen få karplanter, deriblant flueblomst og marisko.