Fjerne mose

Hei. Vi har en gammel plen som det er ganske mye mose i. Vi tenkte å fjerne mosen med å " starte på nytt" - snu hele plenen evt kverne jorden og spre den utover igjen og ligge på litt ny jord med gress frø. Vil dette ha noen hensikt? Vil mosen bare vokse opp igjen selv om vi har snudd jorden? Og når er det riktig tidspunkt å gjøre dette på?

Renate

Hei Renate

Mose kommer enten av at forholdene i jorden din er sure (lav PH-verdi), at det er mye fuktighet eller at det er mye skygge og fuktighet.

Hvis du rensker vekk mosen og evt. freser opp plenen (snur den) vil du lage en god start for en ny plen, men husk da samtidig å foreta utrenkning av løvetann og Skvalderkål. Du kan bruke plenrens før du evt. foretar fresingen, men da må du vente en stund utpå forsommeren for å se hvor ugressplantene er.

Hvis det kun er mosen du trenger å bli kvitt, bør du fjerne denne, evt. frese opp det resterende området, foreta jordforbedring (tilsette næring + sand/grus som drenerer vekk overskuddsvann) og sørge for at det er godt med lys på de områdene som tidligere har hatt mose. Plen kan du så straks telen er gått om våren. Husk bare på at frøene ikke spirer før det er rundt 8-10 grader gjennomsnittstemperatur, så det lønner seg å vente til dette tidspunktet.

Selv om mange mener at du bør kalke, er ikke dette så smart, da kalken gjør næringsstoffene i jorden mindre tilgjengelig for gresset og dermed blir det mindre stanhaftig i forhold til å utkonkurrere evt. ny mosedannelse! Derfor kan du godt drøye kalkingen et par år!

Lykke til med såingen!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss