Beskjæring

Busker og trær kan klippes hele året. Men hovedbeskjæringen tar du nå.

Vedlikeholdsbeskjæring er det vi gjør når vi klipper vekk skadde greiner, eller fjerner en grein som gnisser mot en annen. Dette bør gjøres når vi oppdager behovet. Skal vi forme treet, eller stimulere til fruktbæring, må vi klippe kraftigere. For å unngå at sevjen siver ut, bør dette gjøres på ettervinteren.

Mange mener at steinfrukter som plomme- og kirsebærtrær skal beskjæres om høsten. Men i de delene av landet som ikke blir skikkelig vinterkalde, kan det også gjøres senvinters. Velg gjerne dager med finvær, da er det også triveligst å jobbe i hagen. Pass på at du er ferdig med beskjæringen innen knoppskytingen starter, da er det for sent for i vår.

Livskraftig vekst

Frukt trenger sollys, og jo mer sollys frukten får, jo bedre modnes den. Derfor skal vi holde trekronene åpne og luftige, slik at sola kommer til. Løsningen er å klippe vekk alle greier som vokser inn i krona.

Det er også fint å holde frukttrærne lave. Da er de enklere å høste og å stelle. I så fall må du begynne å forme trærne mens de er små. Når de først er blitt store, er det vanskeligere å begrense trærne på en vellykket måte. Da handler beskjæringen først og fremst om vedlikehold, mens yngre frukttrær beskjæres for å stimulere til bæring.

Og når vi først har begynt å klippe i frukttreet, må vi bare fortsette. For hver grein vi klipper, skyter nemlig flere ut. Det er de eldre greinene som bærer frukt, og at det er her fruktknoppene sitter.  De hurtigvoksende, rette skuddene kalles "renninger", og for hver av disse som klippes, kommer ytterlig flere. Fortsetter du ikke beskjæringen, vil treet få greiner som en sopelime.

Klipp med hensikt

Du kan beholde noen av renningene, og la dem danne nye, bærende grener. Men de fleste må fjernes. Noen foretrekker å brekke dem i vekstsesongen, men lar den brukne delen henge på. Dette vil hemme veksten, men åpner samtidig for sykdom og skade.

Også andre trær og busker bør formes fra de er små. Det vil si, de fleste planter blir nok penest hvis de får vokse nesten fritt. Men formklipping og vekstbegrensing kan også bli bra. Forutsetning er at du starter tidlig nok, og at du har en plan med beskjæringen.

Vil du ha tidlig vårstemning i stua kan du samtidig ta inn noen av kvistene du klipper vekk. Lettdrevne arter er tysbast (Daphne), gullbusk (Forsythia) og trollhassel (Hamamelis). Mens pil/selje (Salix) gir fine gåsunger og forsommerstemning.