Bringer bud om vår

Månedens blomst i februar er primula, og er for mange den første potteplanten de kjøper på det nye året.

 

Denne fargerike potteplanten varer kanskje ikke så lenge, men til gjengjeld gir den oss en herlig følelse av vår og lysere tider. I følge Opplysningskontoret for blomster og planter skal over 2 millioner primula omsettes i løpet av de første vintermånedene.

Først ut

Primula kommer av ordet "primus" som betyr først. Navnet kler planten godt, da primula for mange er den første potteplanten de kjøper i det nye året. Med sin rikelige blomstring og mange flotte farger fra hele fargeskalaen, er primula en populær plante. Helt siden Viktoriatiden har det vært en lidenskap å dyrke primula i vinduskarmen og i hagen.

Primula kommer opprinnelig fra fjellområdene i Europa og de tempererte områdene av Asia og Nord-Amerika. Det er bare noen få arter av primula som brukes som stueplanter, de fleste vokser vilt eller finnes som hageplanter. Det meste som finnes av primula på markedet er produsert i Norge, og primula er vår 5. største pottekultur.

Fyll opp med primula

Primula er en plante som tar seg godt ut flere sammen. Et stort fat eller en stor potte med flere planter, gir et flott syn. Et annet eksempel kan være å sette primula i en porselens fat sammen med småbladet eføy. Med enkle grep har du en følelse av vår i stuen.

  • Plasseres lyst, men ikke direkte sollys
  • Lar du planten stå kjølig, står den lengre
  • Holdes jevnt fuktig, men unngå at planten blir stående i vann