Tulipanens dag

Selv 400 år etter at de første tulipanene kom til Norge, er tulipaner fremdeles på moten. 

Vi produserer over 80 millioner tulipaner årlig i Norge, og denne blomsten er så populær at den til og med har fått sin egen dag. Fredag 9. januar feires tulipanens dag, i følge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Tulipanen stammer opprinnelig fra Tyrkia og Iran, og der var den en svært populær plante lenge før den kom til Europa. Løk og frø dukket opp i de fleste europeiske land på slutten av det 16. århundre. Legen Henrik Høyer brakte med seg en rekke løker og knoller fra Holland til Bergen høsten 1596, og våren 1597 blomstret tulipaner for første gang i Norge.

Ingen annen blomst har hatt så stor innflytelse på politikk, økonomi og kultur som tulipanen. Det første økonomiske krakket vi kjenner til inntraff i Nederland i 1637. Da nederlenderne begynte å importere tulipanløk fra Tyrkia i 1593, ble tulipanen en svært populær blomst. Tulipanen ble etter hvert så populær at den forårsaket spekulasjon, hysteri og til slutt børskrakk. I dag er tulipanproduksjonen en solid industri og tulipanen har blitt en blomst for alle.

Selv om vi kan kjøpe tulipaner nesten hele året, regner vi tulipansesongen å strekke seg fra desember til april. I denne perioden er tulipanene på sitt aller beste, og utvalget i farger er stort. I januar skal juleblomstene ut av huset, og en bukett tulipaner i mange farger bærer bud om lysere tider og vår.

Alle tulipaner som selges i Norge er produsert av norske gartnere. På den måten er det en meget kort vei fra gartneren til blomsterforretningen og hjem til deg. Dette gjør at kvaliteten sikres og at du som forbruker kan få lengre nytelse av tulipanene du kjøper.