Juleblomstenes topp 5

Juleblomstene har i alle år hatt en sentral plass i pyntingen til jul, og i følge Opplysningskontoret for blomster og planter har vi noen klare favoritter.

Nr. 1 Julestjerne
Den suverene vinneren er julestjerna. Hele 5,7 millioner julestjerner selges før jul. Julestjerna er også vår mestselgende potteplante på årsbasis, noe som er ganske imponerende tatt i betraktning den korte tida den finnes i markedet. Julestjerna finnes i flere farger, men det er den røde som dominerer. 9 av 10 julestjerner vi kjøper er røde, men også hvite, rosa, fersken, burgunder, tofarget og hvitspettet finnes i markedet. Julestjerna trives godt i stuetemperatur. Unngå trekkfull plassering, og vann regelmessig.

Nr. 2 Asalea
På en god andreplass kommer asaleaen med rundt 1,5 millioner planter i salg årlig. Asalea har vært i bruk i Norge siden slutten av 1800-tallet, og var opprinnelig en vinterkultur. I de senere årene har praktisk talt all omsetning av asalea funnet sted om høsten, og da særlig i forbindelse med førjulssalget. Asalea må ikke tørke ut, og vil gjerne ha en lys plassering.

Nr. 3 Amaryllis/Ridderstjerne
Amaryllis ble for alvor tatt i bruk som juleplante på 1990-tallet, og har etter hvert erobret tredjeplassen på lista med ca. 0,6 millioner solgte planter. Finner i flere farger, og er svært elegant med sin lange stilk og store blomster. Plasseres lyst og vannes regelmessig.

Nr. 4 Juleglede
Julegleden kom i handelen på begynnelsen av 1900-tallet, og var frem til 1980 eneren blant juleblomstene. Julestjerna tok deretter over tronen, og salget av julegleden har i de senere årene gått tilbake til ca. 0,2 millioner planter i omsetning. Julegleden er en klassiker blant juleblomstene, og for mange er det ikke jul i huset før julegleden er på plass. Julegleden trives best med en temperatur på 18 - 20 grader, og vil gjerne plasseres lyst. Vann regelmessig, men unngå at det blir stående vann i potteskjuleren.

Nr 5 Ildtopp
Ildtoppen har jobbet seg oppover på lista over blomster vi bruker til jul de senere årene, og den selges naturlig nok i fargene rødt og hvitt i førjulstida. Ildtoppen er en takknemlig plante å stelle, og den trenger vann bare av og til. Den trives best på en lys plass, men klarer fint å stå i mørke kroker for en kortere periode. Det selges rundt 0,18 millioner ildtopp i førjulstida.