Julestjernens dag er 12. desember

12. desember er dagen da oppdageren Joel Roberts Poinsett døde, og denne dagen er en hyllest til han som gjorde julestjernen kjent. I USA har denne dagen vært feiret siden 1950-tallet. På verdensbasis anslår man at det omsettes vel 250 millioner julestjerner årlig, og i Norge er vi storforbrukere av julestjerner, i følge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

 

Joel Poinsett
Joel Poinsett var den første USA-ambassadøren i Mexico og han brakte med seg en julestjerne hjem for over 200 år siden. Julestjernen, eller Poinsettia som den heter på engelsk, er oppkalt etter ham. Fra USA, spredte julestjernen seg over hele verden og kongressen i USA bestemte at 12. desember skulle være Poinsettia-dagen, til ære for diplomaten og planteelskeren.

Fra snitt til potte
Julestjernen ble i starten omsatt som avskårne julestjernekvister, og ble solgt i stort omfang i California tidlig på 1900-tallet. Senere begynte man å produsere julestjerner som potteplante, men plantene hadde en kraftig og buskete vekst, og hadde derfor begrenset bruksverdi. På slutten på 50-tallet fant man i Norge en julestjernemutasjon med kort stilk som fikk navnet Viking. Det foregikk i denne perioden utvikling av sorter flere steder i verden samtidig, og i Norge kom sorten "Anita Hegg" i 1967 som hadde mindre blomst og bladverk enn Viking, og som grenet seg selv. Sammen med andre sorter som hadde denne egenskapen revolusjonerte forskerne dyrkingen av julestjerner, og dette ble starten på den populariteten til julestjernen som vi ser i dag.

117 millioner julestjerner
I Norge og i resten av Europa har julestjernen vært nummer 1 blant juleblomstene i mange år. Den er en populær gave å gi i adventstiden og julesesongen og den kan derfor finnes i nesten hvert hjem på denne tiden. I Norge kjøper vi årlig 5,7 millioner julestjerner og i Europa produseres det totalt 117 millioner julestjerner hvert år.

Fra klassisk til trendy
Julestjernen er flink til å fornye seg. Hvert år kommer det nye spennende sorter og nå finnes julestjernen i farger som rød, burgunder, rosa, fersken, kremhvit og hvit. Den finnes også som tofarget og hvitspettet. Også formene varierer fra den spisse blader til runde eller krøllete og størrelsen kan variere fra minijulestjerner til store planter.

Julenattblomsten
Et gammelt sagn fra Mexico forteller om en fattig jente som ikke hadde noen gave å legge på alteret julekvelden. Den lille jenta gråt fordi hun ikke hadde med noe til kirken. Med ett stod en engel foran henne og ba henne plukke noe ugress som stod ved veien. Da jenta kom frem til alteret blomstret plantene opp i nydelige grønne og røde farger, og den første julestjernen var et faktum. På spansk heter blomsten "Flores de Noche Buena" (Julenattblomsten).