Julegleden en klassiker

Julegleden er en av de gamle, tradisjonelle juleblomstene i Norge. For mange er det ikke julestemning i huset før julegleden er på plass, og Opplysningskontoret for blomster og planter slår et slag for en gammel klassiker i førjulstiden.

 

 

Lange tradisjoner
I mer enn hundre år har julegleden vært en av de viktigste juleblomstene i Norge. Allerede i 1903 kom de første julegledene i handelen, og den ble etter hvert så populær at mange mente den bidro til stueplantenes store og raske utbredelse i Norge i første halvdel av 1900-tallet.

Selv om julestjernen etter hvert har erobret toppen av tronen over solgte juleblomster i Norge, selges det fremdeles et betydelig antall julegleder i tiden før jul. Julegleden finnes i fargene hvitt og rosa, og i mange ulike størrelser.

Julegledens opprinnelse
Begonia x cheimantha, julebegonia eller juleglede, har sin opprinnelse i en krysning mellom Begonia dregei og Begonia socotrana, første gang i Frankrike i 1891. Begonia socotrana vakte først og fremst oppsikt på grunn av sin evne til å blomstre om vinteren, og arten ble derfor en viktig krysningspartner når det gjaldt å fremstille vinterblomstrende begonia.

Stell av julegleden
• Pottejorden må holdes jevnt fuktig.
• Regelmessig vanning med romtemperert vann er best.
• Pass på at det ikke blir stående vann på skålen.
• Julegleden trives best ved 18-20 grader
• Plasser julegleden på en lys plass, ved for mørk plassering faller blomstene lett av.
• Julegleden trives best ved jevn temperatur. Unngå trekk

Alle foto: OBP