Beskjæring av busker

Hei Marit! Jeg har en del busker og trær rundt eiendommen som jeg ønsker å kutte ned litt. Er det for sent? Tror dette er pil/bøk/orr og syrin.

Mvh Daniel på Haslum

Hei Daniel

Enhver beskjæring av trær og busker påfører skade på planten. Det viktigste er å passe på at ikke fuktig vær og andre forhold på stedet forårsaker sopp og råte som sprer seg innover i treet/busken. Det er derfor grunn til å trekke beslutningen om at høsten ikke er den beste tiden å beskjære på.

Vi har hatt en mild og våt høsttid frem til nå på Østlandet, med tanke på dine trær, ville jeg gjort som følger:

SYRIN - Syrinen danner nye blomsterskudd like etter blomstring og du vil derfor ved beskjæring til våren regne med å fjerne mye av neste års blomstring. Hvis du ikke er bekymret for blomstringen, men ønsker å minske buskens omfang, vil jeg anbefale deg å foreta en foryngelsesbeskjæring, dvs at du fjerner de eldste grenene ved bakken og lar de yngre grenene få stå.
De er ofte også lavere og vil gi en mer harmonisk form på busken. Dette bør du aller helst foreta tidlig på våren.

PIL - beskjæres tidlig vår

BØK - bør først beskjæres (for evt. forming) i slutten av juni, dernest kraftigere i slutten av august/september. Da all beskjæring er en "skading"
av treet, synes jeg du bør vente til sommeren og heller ta en litt kraftigere beskjæring da.

OR - denne kan fort bli et stort kjærr og bør beskjæres sen vinter/tidlig vår. Ved felling kan dette treet ofte komme med masse nye skudd. For å forhindre skuddskyting, er det smart å foreta fellingen når sevjen stiger, det vil svekke treets evne til vegetativ formering. I tillegg bør du la det stå igjen en høy stubbe og barke denne, noe som vil ta kraften fra rotsystemet.

Håper dette ga deg litt ekstra fritid du kan bruke til andre ting denne høsten! :D

Med vennlig hilsen fra Marit Næss