Hage.no

Meny
Hva leter du etter?
  • Utemiljø
  • Hageplanlegging
  • Planter
  • Gjør det selv
  • Produktnyheter
  • A til Å
  • Byggeindustrien
  • Forbruker
  • RSS
  • Tips oss
  • Annonser
  • Kontakt oss
  • Meld deg på nyhetsbrev

Smitte og forgiftninger fra mat

Publisert: 03.10.2008 10:08. Sist endret: 27.11.2013 19:03.

De fleste tilfeller av matbåren sykdom er beskrevet som sporadiske eller enkeltstående tilfeller uten tilsynelatende sammenheng med andre saker. Noen ganger blir to eller flere mennesker syke fra samme smittekilde, og man snakker da om utbrudd. Utbrudd kan være begrenset til en enkelt familie, eller ha større omfang.

 

  • Mester Grønn permitterer 350 ansatte

  • Se planene for verdens høyeste vertikale hage

  • Akershusgartneren blir en del av Green Landscaping Group

  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere

Spørsmål og svar

Gartner og hagedesigner
Marit Næss Jørgensen
svarer på hagespørsmål

  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva kan jeg plante for å skjerme mot innsyn?
  • Oppspiste blader på nyplantet fjellsyrin
  • Knopper på dvergsyrin
Se alle
Send inn ditt spørsmål her
Over 34 000 mottar nyhetsbrevet fra bygg.no. Vil du også ha nyhetsbrevet? Klikk her!
Har du hagetips? Klikk her!

Bildekaruseller

  • Se planene for verdens høyeste vertikale hage

  • 1000 åpne hager: Hagefolket åpner hagene for alle

  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

Vis flere bildekaruseller

Siste nyheter

  • Mester Grønn permitterer 350 ansatte
  • Se planene for verdens høyeste vertikale hage
  • Akershusgartneren blir en del av Green Landscaping Group
  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere
  • Hagemessen 2021 er avlyst
  • Park og anleggsmessen er avlyst
  • Steen & Lund sikret seg Statsbyggs største utomhuskontrakt noensinne
  • Statsministeren døpte kompostcontaineren Gullars
  • Lanserer satellittbasert robotgressklipper uten kabel i plenen
  • Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering
Gå til arkiv

Sist kommenterte

  • Stalltips fra hageekspert: Slik bygger du drivhus selv

    Utrolig godt og morsomt skrevet

    — Cicilie Anette Meland
  • Nye maurarter kan gi astmaplager

    Hvor får man kjøpt hormoner ti åter, for å bekjempe spøkelsesmaur ?

    — Brynhild
  • Terrasse: - Lønnsomt å bruke kvalitetsdekke

    3 boliger nå, og den fantastiske "norsk furu" sprekker opp, fliser, slår seg/er langt fra formstabil, krymper mye og ser ikke visuelt pen ut…

    — Jonas Arvesen
  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

    Botanisk hage i Oslo, som det burde stått i overskriften. Men vi fra provinsen er vant til at når det ikke står hvor det er, så er det i Osl…

    — Ståle Øvrebø
facebook twitter linkedin mail print

Av: email authorByggeindustrien

Utbrudd forårsaket av kontaminerte kommersielle produkter eller på storkjøkken får ofte flere sykdomstilfeller enn mat som er laget på et lite kjøkken, og disse blir derfor også grundigere etterforsket enn sporadiske tilfeller.

Mange mulige årsaker

Matbårne sykdommer kan skyldes både bakterier, toksiner, virus, sopp og parasitter. Virus er sannsynligvis årsak til en stor andel av matbårne infeksjoner, men virus er vanskelig å påvise og derfor er det store mørketall. Bakteriene som gir flest tilfeller av matbåren sykdom er Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Clostridium perfringens, Bacillus cereus, Campylobacter spp. og Escherichia coli. Bakteriene Listeria monocytogenes og Clostridium botulinum gir ikke så mange sykdomstilfeller, men kan forårsake alvorlig sykdom (abort eller død).

En undergruppe av E. coli, de såkalte shigatoksinproduserende E. coli kan også forårsake mer alvorlig sykdom. For S. aureus, B. cereus og C. botulinum er det ikke bakterien i seg selv som gir sykdom, men giftstoffer (toksiner) som bakterien skiller ut. Også alger kan skille ut giftstoffer, og disse kan oppkonsentreres i skjell og slik forårsake matforgiftning. Flere bakterier kan danne histamin fra aminosyren histidin som finnes naturlig i flere fiske og dyrearter, og slik gi matbåren histaminforgiftning.

Et detektivarbeide

Man kan ut fra kunnskap om smittestoffer, symptomer, inkubasjonstid og matvarer sette opp en liste over mulige årsaker til et utbrudd. Noen bakterier gir bare oppkast, mens andre gir både diaré og oppkast, noen gir feber, noen gir symptomer kort tid etter at maten er spist, mens det for andre kan ta uker. Dette arbeidet er nyttig for å eliminere smittekilder og å gjøre analysearbeidet mer effektivt.

Veterinærinstituttet

 

Les mer på: www.matportalen.no

 

Nøkkelord:

 

Hagemessen 2021 er avlyst

 

Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering

 

Ny app lar deg sjekke norske dyre- og blomsterarter

 

Mattilsynet:
Drep flekkbånd-sneglen

 

Dårlig sommer gir god sopphøst

 

Stalltips fra hageeksperten:
Slik får du nabolagets

fineste plen


 

Hagen på Sandmo tildeles Hagekulturprisen 2020

 

Kjøler ned ferdigplen og sedum med ny gigantmaskin

 

Ekspertens råd:
Slå til mot brunsneglen før du reiser på ferie

 

Kan bli enklere å bygge terrasse og tilbygg på egen eiendom


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Byggeindustrien

Bygg.no
  • Besøksadresse

    Stensberggaten 27,
    0170 Oslo

    Postadresse

    Postboks 6831, St. Olavs plass
    0130 Oslo

    Telefon

    +47 23 70 95 00.
  • Sjefredaktør

    Arve Brekkhus
  • Redaksjonssjef nett

    Christian Aarhus
  • Redaksjonssjef

    Frode Aga
  • Seniorkonsulent

    Karin Bredal
  • Annonsesalg nett

    Geir Larsen

Tips til redaksjonenredaksjonen@bygg.no

Byggeindustrien arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk

Om informasjonskapsler (cookies)

Vilkår for bruk av videoinnhold

Fagpressen