Fra tørrlagt elveleie til frodig hage

Når man i dag går rundt i det gamle tørrlagte elveleiet i Valencia i Spania, er det vanskelig å forstå at det en gang har vært en frodig elv. Men på grunn av at elven til stadighet gikk langt over sine bredder og lagde problemer i store deler av byen, ble det bestemt å legge om elveløpet. Nå er det gamle elveleiet fylt med fantastiske bygninger og en frodig flott hage.

 

Vi var nylig i den flotte, historiske havnebyen som ligger mot Middelhavet sammen med en gruppe entreprenører fra Norge. Det med egne øyne å se samspillet mellom bygninger, parker, vann og andre installasjoner, gjør at fantasien settes i spill. Ved å reise og oppleve slike steder kan man få med seg ideer som kan gjennomføres også på hjemlige trakter. De norske entreprenørene var i alle fall fascinert av de spektakulære byggverkene, men sannelig hadde også sansen for parkanleggene. Et bygg må ha gode omgivelser for å trives. Og gode omgivelser er en velstelt frodig hage. Når man lykkes med sammenstillingen, får man også glade mennesker.

Valencia er en gammel by. I de siste årene er det lagt ned et enormt arbeid i å restaurere den gamle bykjernen. Grøntanleggene og parkene er viktige. Når man skal fylle et bredt tørrlagt elveleie i mange kilometer blir det plass til mange bygg og idrettsanlegg, men det blir også plass til mange trær, planter og blomster. Det å gå i dette elveleiet i dag er bare en opplevelse.

Det er mange parker i Valencia. Det er også en flott botanisk hage. Nå skal det bygges en enorm ny sentralpark i og med at det frigjøres 800 000 kvadratmeter hvor det nå er en jernbanestasjon. Togene skal under bakken - og så skal det bygges opp en grønn vidunderlig verden der hvor skinnene og stasjonen tidligere lå.

Vi anbefaler en tur til Valencia. Da vi var der tidlig i september var det mellom 30 - 35 varmegrader og sol. Da vi landet på Gardermoen var det 13 grader og pøsende regn.