Blåste bort møkk og svertesopp

Med varmt vann, damp og trykkspylere gikk spesialmannskaper tirsdag i gang med å rengjøre Vigelandsparken i Oslo. 

En av Norges største turistattraksjoner skal frigjøres for møkk og svertesopp.

Granittgruppene i sirkeltrappen blir rengjort én gang i året, og i tillegg er det jevnlig oppfølging gjennom sommersesongen. Men ellers er det nå åtte år siden hele området fikk sin hovedrengjøring. Og det arbeidet innbefatter den 17 meter høye Monolitten, platået og de 36 granittskulpturene som omgir Monolitten.

Tar tre, fire uker
Det er mannskaper fra den tyske rengjøringsprodusenten Kärcher som utfører arbeidet på oppdrag av Oslo kommunes kulturetat. Granitten rengjøres for støv, fugleskitt, gammel tyggegummi og fingerfett, og dessuten alger, lav og sopp som kommer av luftforurensningen. Både Tanja Frantzen og Torsten Möwe – begge iført vernebriller og vanntett antrekk – regner med å bruke tre til fire uker på jobben.

– Best mulig måte
Kulturbyråd Torger Ødegaard fremhever den bevaringsverdi det ligger i å trykkspyle granittfigurene. Disse kunstverkene bør bevares og konserveres på best mulig måte, mener han.

Kärcher har i løpet av de siste 20 årene utført vel 80 prosjekter med rengjøring av historiske monumenter, som søylene på St. Petersplassen i Roma, Brandenburger Tor i Berlin og Kristusstatuen i Rio de Janeiro.