Skal du få en frodig, blomstrende hage til våren, sett løk på høsten.

Legg løk!

Det er på tide å tenke på våren. La oss håpe at den blir fargerik og god. 

Størrelsen teller for tulipanløkene. Kraftige løker har mer opplaget næring enn det de små og knudrete har. Så velg løker av god størrelse. Husk også at levende løk er ferskvare. Det er langt bedre å handle løk tidlig på høsten, enn når løkene har ligget i varme og lys på utsalgsstedet i uker og måneder.

Løk skal også gjødsles. Det er det lett å glemme når våren kommer og det fremdeles er vått, kaldt og ekkelt ute. Løsningen kan være å legge litt beinmel i plantehullet når du planter. Beinmel er et langtidsvirkende gjødselstoff for blomsterløk. Det er fosforrikt, aktiverer røttenes vekst og fremmer blomstring.

Små botaniske tulipaner kommer tidligst, men har kortest varighet. De høye, stolte, blomstrer lengst. Kan det friste med begge deler?

Plasseringstips
Mye lys og mye varme gir tidligere blomstring, dessuten liker tulipaner og narsisser sol. Så sett løkene gjerne i et solvendt og lunt bed. Sørg også for god drenering, for løken råtner i søkkvåt jord. Og husk at høye tulipaner med tunge hoder brekker lett. Hvis hagen din er vindutsatt bør du passe på at du planter de kraftigste løkblomstene slik at de får vokse opp i le!

En og en tulipan på rekke kan se stakkarslig ut, mens en kompakt gruppe blir frodig blikkfang i bedet. Riktig fint blir det hvis du planter like løker i grupper, og gjentar gruppen flere ganger i bedet. Og så er det tid for en liten advarsel: I gleden over blomstring til våren er det lett å glemme lauvet som følger med. For at løken skal få tilbake næringen når blomstringen er over, bør bladverket få henge på til det er vissent. Men visnende løv på hagens luneste og mest solrike plass er ikke hyggelig ut mot sommeren. Dette problemet kan du unngå hvis du legger løken i løkkurver som kan tas opp etter blomstring. Du kan også sette løken sammen med høye stauder. Da skjules det halvvisne lauvet av nytt, frodig grønt.

Planteråd
Når du har valgt plantested, bør du spa opp jorden slik at den blir lett og luftig. Er jorden tung bør du tilføre grov sand, for å bedre luftgjennomgangen og dreneringen. Bland gjerne inn litt gjødsel hvis jorden er næringsfattig, eller legg litt beinmel i hvert plantehull.

Tommelfingerregelen er at plantehullet skal være to ganger løkens høyde, og sørg for at spissene på løkene vender opp. Pakk jorden godt rundt løken etterpå, og med mindre det nylig har regnet, kan du godt gjennomvanne plantestedet.

De fleste løkene kan bli stående i jorden etter at de er avblomstret, men husk at lauvet bør få være i fred slik at næringen som er i bladverket kan trekke tilbake til løken. Bryt imidlertid vekk avblomstrede blomster og frøkapselen. Frøsetingen tapper planten for næring. Pass også på at du gjødsler litt igjen like etter blomstringen. Da blir du belønnet med ny blomstring også neste vår.

Plantedybde:
Krokus 10 cm
Narsiss 15-20 cm
Tulipan 10- 15 cm