Et botanisk eventyr

Inne i den idylliske Todalsfjorden på Nordmøre ligger Svinviks Arboretet som en gjemt skatt.

 

I dette flotte anlegget er det mer enn 250 bartreslag fra hele verden og det er mer enn ulike 350 rhododendroner. I år var det en liten sensasjon - da blomstret svartbambusen. Det gjør den bare hvert 85. år.

Men det er også mange andre spennende busker, blomster og trær. Det foregår nå en betydelig opptrappingsplan ved anlegget som eies av NTNU Vitenskapsmuseet. Sammen med eierne er det laget et samarbeid med Surnadal kommune og Stiftelsen Nordmøre Museum. Dordi K. Mogstad er prosjektleder og sammen med gode medarbeidere er det nå i gang et stort arbeid for å bringe arboretet tilbake til gammel storhetstid.

Enorm jobb
Anlegget var i sin tid en privat hage - anlagt av ekteparet Anne og Halvor Svinvik. Arbeidet med arboretet startet i 1943, og til tross for at Halvor Svinvik nærmest var blind bygde han og kona opp et fantastisk anlegg.

På 1960-tallet var det vel ikke mange andre som hadde så mange ulike typer planter, busker og trær på eiendommen sin. Dette var i utgangspunktet et lite småbruk - Gjengstøa - brattlent ned mot fjorden. Men med nennsom hånd ble det plantet ut. Det ble laget terrasser, trapper og små avsatser. Ekteparet har gjennom årene gjort en enorm jobb. De fikk etter hvert frø og planter fra hele verden - og det meste synes å ha trivdes bra i den flotte, ville nordmørsnaturen.

I 1971 donerte ekteparet Svinvik eiendommen og plantesamlingen til Vitenskapsmuseet i Trondheim som nå er en del av NTNU.

Tusenvis av besøkende
For noen år siden var det årlig mer enn 8 000 besøkende, men så gikk interessen ned av ulike årsaker. Nå er interessen klart stigende igjen, og med den entusiasmen som vi finner blant dem som jobber på dette prosjektet i dag, er vi ikke i tvil om at man snart er oppe på det besøkstallet som man hadde før i tiden. Og kanskje blir det etter hvert også langt høyere. I fjor var det 3 600 besøkende - det var en stigning på 700 fra året før, men i år kommer det flere.

Regional ressurs
Det å vandre rundt i arboretet gir inspirasjon og glede. Tenk deg i mai måned når det blomstrer fra all verdens rhododendroner - mange av dem er store som trær. Men når man er ferdig med den utviklingsplanen som foreløpig går frem til 2009, vil man finne mye som blomstrer gjennom hele sesongen.

- Målet er at Svinsviks Arboretet skal bli en regional ressurs, sier Dordi K. Mogstad. Det er ellers meningen at eierskapet skal overføres til Surnadal kommune og eventuelt andre lokale aktører samt overføre driftsansvaret til Nordmøre Museum. Men man vil selvsagt bygge videre på det arbeidet som Vitenskapsmuseet allerede har gjort.

Mye opprydding
De siste årene er det gjort mye arbeid for å rydde opp i og rundt anlegget. Man har en del ustyrlige planter i arboretet som gjerne vokser vilt, men dette må man ha kontroll over. Det er også tatt ned en god del lauvskog som har gjort at man har fått mye mer lys og luft inn i anlegget.

- Vi skal nå prøve å få tilbake alle de vakre prydbuskene som var i anlegget tidligere, sier Mogstad. Ellers vil det være en viktig oppgave å bygge opp staudebeddene igjen. Anne Svinvik hadde en staudehage som var viden kjent. Men dessverre har det meste av dette staudematerialet forsvunnet. Vi har også en målsetting om å gjenskape frukthagen. Det er fortsatt en del frukttrær i anlegget, men på langt nær det antallet man hadde før. Noen hevder at Halvor Svinvik hadde podet et epletre slik at det var mer enn 50 sorter på treet. Det er borte nå, så noen nærmere dokumentasjon har vi ikke, sier Mogstad.

Omfattende program
Ellers legges det opp til mange store arrangement gjennom sommeren. I år har det vært veldig mange vellykkede arrangement med godt besøk. I forbindelse med den store Vårsøg-helga i Surnadal var det en rekke opplegg også i arboretet. Ellers legges det opp til mange kurs og foredrag. Da holder man anlegget åpent også om kvelden. Det er laget en fin kafe hvor det serveres god mat.

Ta god tid
Når man rusler rundt om i arboretet bør man ta seg god tid. Det er mye enestående materiale. Får man med seg noen av de ansatte får man også overført mye kunnskap. Vi ble fulgt rundt av Toril Redalen som etter endt utdannelse i Bergen er kommet tilbake til hjemlige trakter. Det er en glede når engasjerte kunnskapsrike mennesker leder slike omvisninger.

Hvordan kommer man til anlegget?
Det skjer via landevegen. Arboretet ligger ca. 17 km fra Skei som er senteret i Surnadal. Det ligger ikke langt fra ferjeleiet på Kvanne. Derfra er det ikke langt til Sunndalsøra. Håpet er at man også skal kunne få laget en liten kai som gjør at man kan komme sjøveien. Dette vil åpne for småbåtfolket og kanskje også for større båter. Det arbeides også med planer om å sette opp hurtigbåter fra Kristiansund med turister. Får man til en slik løsning kan Svinviks Arboretet virkelig få en ny vår.
For min del anbefaler jeg alle å besøke anlegget. Jeg kan garantere at alle vil få rikelig igjen.

Les mer om Svinviks Arboretet på www.ntnu.no/svinvik.

E-postadressen er: Svinviks.arboret@vm.ntnu.no