Hortensia rett i jorden

Hei!
Jeg så en hage i Sverige som hadde plantet Hortensia rett i jorden i  hele inngangspartiet. Det var som en hekk, og blomstene var formet som baller. Vet dere hva den kan hete? Fint om dere alternativ kan sende meg navn på alle typer Hortensia. Kan vi plante f.eks syrin hortensia nå i august? Takk for hjelpen!

Mvh ALice

Hei Alice

Hvis du er sikker på at det var en Hortensia, vil jeg tro at du har sett typen Vierhortensia (Hydrangea arborescens), men med din beskrivelse av blomsterklasene penser også tankene innom en "Sneballbusk" - den har hvite baller av blomster men har litt mer åpen vekstform enn Hortensiaene. Den blir også høyere.

Utover Vierhortensiaen (ovenfor - kalles ofte også Buskhortensia), finnes Klatrehortensia, Stuehortensia (også kallet hagehortensia) samt Syrinhortensia.

Avhengig av hvor du bor (les: hvor tidlig kulden kommer) kan du plante Syrinhortensia (Hydrangea paniculata ²Grandiflora²) nå i august.
Den er den mest hardføre hortensia-sorten (H5), vokser som en busk, blir 2-3 meter høy, og trives i sol/halvskygge.

Hvis du bor du langs kysten, kan du stort sett plante hortensia i den jorda som er på stedet, men i innlandet bør du plante i ugjødslet torv/bygg gjerne opp bedet med torvblokker. Alle typer hortensia vil helst ha fuktig/sur, men godt drenert jord.

Hortensia skal beskjæres umiddelbart etter blomstring. De fleste hortensiasortene setter knopp om høsten året før de blomstrer, så hvis du beskjærer på våren, kan du risikere å fjerne blomsterknoppen.
Beskjæringen gjør du på denne måten: Skjær tilbake slik at det er to eller tre knopper pr. stilk, - det gir deg kraftigst blomstring.

Lykke til med Hortensiahekken!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss