Ut og nyt sensommer-hagen!

Tiden vi er inne i er full av farger. I Marits hage på Sola blomstrer de kraftigste staudene sammen med høstblomstrende busker. Nyt blomstene hennes.

Med riktig planlegging kan vi få langvarig blomstring. Hos Marit Risa blomstrer det fra januar til desember.

- Som regel kjøper vi det som blomstrer når vi er i plantesentrene. De fleste er ivrige i hagen i mai, og kjøper masse blomstrende planter da. Men det gir ikke blomstring i september, minner hun om med et forsiktig smil.
Marit på Sola er samler, inspirert av engelske cottage-hager.

- Cottage-hagene har livskraftig frodighet, mangfold og vimsete usymmetri. Dessuten er de så koselige.

Innholdsrik variasjon
Mangfold gir i tillegg langvarig blomstring. Marit har noen temabed som er satt sammen etter farger. Hun anla et gyllent bed, men så dukket det overraskende opp selvsådd lyslilla skjermsløyfe midt inne i de varme fargene. Siden har de frødd seg, og så ble det fint med lilla midt i alt det gylne. Mange av plantene formerer seg med frø, og får velge voksested selv. Flere steder dukker det opp ettåringer som californiavalmuer, ringblomster, skjermsløyfer og kjempestore valmuer.

Absolutt favoritt blant buskene er magellanfuksia som overvintrer ute i bedet. Hun kjøpte en, og har nå fått fem. I hagen til Marit er det i tillegg roser, hortensia og vintergrønne busker, samt restene etter en gammel bærhage.

Entusiastisk samler
For noen år siden begynte hageeieren å skrive ned navnene på planter hun har, for å unngå å kjøpe dobbelt. Notatene gjør det også enklere å holde orden på de latinske navnene når hun leter etter noe nytt.

- Jeg sår stauder selv. Ofte finner jeg ikke de jeg vil ha i plantesentrene. For å holde styr på småplantene, sår jeg i potter. Da unngår jeg også at ting blir lukt vekk, forklarer hun.

Staudepottene får stå på verandaen over vinteren. Noe overlever, de fleste fryser ut.

- Det gjør ikke noe. Hvis to - tre av dem overlever til året etter, så formerer de seg for når de først kommer ut i hagen.

Hva liker du best?
- Å, jeg vet ikke. Jeg har samlemani når det gjelder stauder. Har jeg en rosa som også finnes i hvitt og blått, MÅ jeg ha de fargene også. Derfor har jeg samlet dagliljer i alle farger, mange forskjellige vortemelk, geranier, phiox, hosta, kniphofia, nellik, tistel, iris og alunerot.

Ja ha, ja. Kanskje det er mangfoldet hun liker aller best? Vakkert er det i hvert fall når det blomstrer i sensommerhagen hennes!