Nytt liv til sensommer-roser

Vi ønsker bugnende, livskraftige, blomstrende, velduftene og strålende roser. Ikke bladfattige, utblomstrede og lusespiste hengehodeplanter.

Hvis du kom hjem fra ferien og møtte tidenes tristeste rosebed, kan du i hvert fall trøste deg med at du er i godt selskap. Store deler av landet har hatt mer sol og mindre vann enn vanlig. Det er deilig for ferierende mennesker, men ikke helt rosevennlig. Varme og tørke svekker plantene, og da blir de mer utsatt for lus og skader. Trøst nummer to får være at vi fremdeles kan ha håp om blomstring. Været styrer vi ikke, men vi kan trø til med oppmuntrende tiltak. Dessverre betyr også vokseplass og jordsmonn mye for roser, så forebyggingen startet nok allerede da du plantet.

Ikke for latsabber
Roser er krevende hageplantene. Egentlig trenger de nesten daglig stell og dulling, mener Håvard Enoksen, gartner og daglig leder ved Tronsholen hagesenter.

- De skal også ha sol, gjødsel og nok vann. Men må ikke stå i vannfylt jord, forklarer han.

Brunflekkede blader som detter av, skyldes en sopp. Gartnerens beste råd mot angrepet er forebyggende sprøyting. I hagesenteret sprøytes alle rosene som skal selges med et middel mot sopp hver tredje uke.

- Hvis det lar seg gjøre, bør du også samle opp alle visne blad fra bedet. Da demper du smittepresset fra soppsporene.

Høstgjødsel
Knopper som har visnet allerede før de fikk åpnet seg, klipper du vekk. Står rabattrosene der med visne knopper og bladløse stilker, kan de godt klippes ned til de øverste bladene. Men husk at hovedklippen på rosene skal skje om våren, så ikke gjør mer ut av det enn du må, og ikke klipp ned rosene for sent på høsten.

Fremdeles kan vi også gjødsle litt. I de delene av landet hvor vinteren kommer tidlig, bør en nok ikke gjødsle rose etter midtsommers. Men der hvor blomstringen fortsetter frem mot jul, trenger jorden ny næring, slik at plantene får litt påfyll. Men ikke gi dem for mye, og ikke server næring for sent på året. Etter at de er gjødslet må nemlig rosene få tid på seg for å forberede seg på vinteren.

- For sen høsting kan lure planten til å tro at det fremdeles er sommer, minner Enoksen om.

De sterkeste klarer seg
Sunne, friske roser i god vekst, tåler lus, sopp og regn langt bedre enn planter som på forhånd er svekket. Roser som har hanglet hele sommeren har også større sannsynlighet for å fryse om vinteren, enn de som er sterke.

- Det beste du kan gjøre for rosene, er å velge riktig plassering. Skal de plantes på et fuktutsatt sted, bør bedet dreneres, eventuelt med en drensslange. Ligger rosebedet under et takutstikk, bør du legge ut en svetteslange. Sørg i tillegg for dyp og næringsrik jord, sier Håvard Enoksen og anbefaler en god dose kukompost ved planting.

Hva med lus?
- Lus er ikke farlige i seg selv, men hvis kolonien får etablert seg, vil de tappe rosene for næringsstoffer. Og når det blir for trangt i kolonien, vokser det ut blader på den, og så flyr de videre og sprer seg i hagen.

Hva gjør vi da?
- Du kan godt forsøke kjerringråd. Sprut for eksempel direkte på planten med vann, eller plukk av lusene før de blir for mange.


GRØNT RÅD MOT LUS:

Grønn Hverdag gir følgende råd mot plagsomme angrep av bladlus: Sprøyt med en blanding av 10 liter vann, 3 dl rapsolje, 2 dl grønnsåpe, 1 ts bakepulver og 2 dråper håndoppvaskmiddel.