Tips om sommer-beskjæring

Inspirert av Italias velstriglede hager og lysten på en god miks av stramt og livfullt i egen hage, er det på høy tid å frisere formklippede buksbom og klippede hekker.

Allerede formklippede busker og trær kan med god effekt finklippes nå på sommeren. I motsetning til på våren og etter hovedklipping, er strekningsveksten på denne tiden av sommeren liten og du kan gjerne nyte veltrimmede busker og hekker sesongen ut.

Du gjør ingen voldsom beskjæring på denne tiden, det svekker trær og busker i det du klipper bort mye av det som skal være vinterens overlevingsrasjon, næring som tilbakeføres fra bladverket og inn i stammer og rotsystem, kun en frisering og forming. Har du imidlertid sterktvoksende busker som forskjellige selje- og pilearter, gjerne oppstammede, er sommeren en fin tid for nettopp å begrense den litt overdådige veksten gjennom litt sommerbeskjæring.

Ved sommerklipping klipper du busker og trær på kosmetisk skjønn og former busken slik du vil ha den.

Bruk en flat, sterk hekksaks. De manuelle gir penere sårflater og sikrer deg en bedre presisjon på formingen, men der du har lengre hekker og større områder kan det være lurt å ty til en elektrisk- eller bensindrevet hekksaks. De siste kan imidlertid være litt tunge, noe som vanskeliggjør presisjonsbeskjæring.