Eksplosjon av bringebær

Bringebærsesongen går mot nye rekorder. Etter få ukers vekst nærmer vi oss hundre tonn, og bærene blir stadig billigere.

 

Den norske bringebærsesongen begynte i midt i juli, og nå melder Landbruks- og matdepartementet at produksjonen nærmer seg 100 tonn. Enkelte store varehus har allerede satt bærene på salg.

- Både tilgjengeligheten og prisene er blitt såkalt «veldig snille». Bringebærforbruket har gått veldig opp blant nordmenn, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt til NTB.
Produsentprisen har denne uken gått ned med ca. to kroner og noteres nå til 40,08 kroner per kilo. Tidligere i juli var prisen på 63,02 kroner per kilo.
- Jeg har sett at prisen er nedi 28- og 29 kroner kurven. Det er billig, sier Kåsin.
NTB registrerte på Sagene i Oslo onsdag bringebærkurver til kr. 19,90.

Eksporter til Sverige
Storproduksjon av bringebær er en forholdsvis fersk trend blant norske bærprodusenter. Tidligere har nordmenn helst plukket dem selv i hagen, men de siste seks årene har det endret seg.
- Folk får øynene opp for alt man kan bruke bærene til, som syltetøy, saft og dessert. Det er kommet en mentalitetsendring hvor vi er villig til å betale for bringebær, sier Kåsin.
I tillegg satser produsentene i økende grad på å eksportere bærene til utlandet. Det blir satset på mer holdbare sorter, og på Vestlandet prøver de seg nå fram med nye sorterer, som gule bringebær.
- Bringebær holder på å bli et bra eksportprodukt, og det er Sverige som i første omgang er mottakerlandet, sier Kåsin.

Stor økning av moreller
I de store morellfylkene, Hardanger, Sogn, Buskerud, Telemark og Vestfold, meldes det også om en solid vekst i år. Produksjonen har passert 30 tonn, og det er forventet en produksjon på 500 tonn moreller i år. Det er en økning på 152 tonn fra i fjor, viser tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
- Kvaliteten på morellene er så flott at vi i flere år har hatt eksport til England. Nå regner vi med at de kan bli eksport til Italia og Frankrike også, sier informasjonssjef Britt Kåsin.

Sesongen for både bringebær og moreller startet midt i juli og beregnes å være på topp i midten av august. Men bringebærene er ømfintlige bær og en periode med dårlig vær kan sette en brå stopp for sesongen.