Plukket to hundre snegler på halvannen time

Gårdeiere i Selbu tok mandag opp kampen mot den røde faren som truer hager og landbruk i kommunen.

 

På et område på 200 x 200 meter i Selbu i Nord-Trøndelag har det den siste tiden oppstått en stor koloni av røde skogssnegler - en snegletype som ikke er observert i Norge siden 1850-tallet. Mandag tok innbyggerne opp kampen, og etter halvannen times leting, hadde de et tresifret antall snegler i bøttene.
- Vi er nok oppe i 150-200 snegler, summerer jordbrukssjef Gunnar Forbord i Selbu kommune, etter å ha innhentet rapport fra sine tolv dugnadsdeltakende grunneiere.

Direktoratet for naturforvaltning har tidligere tatt til orde for å utrydde arten, som det er observert flere tusen av i Selbu. Sneglen er ikke direkte farlig for planter, men jordbrukssjefen frykter konsekvensen av en stor spredning, som med den brune Iberiasneglen.

- Vi vet ikke hvor fort den sprer seg, men den kan bli et problem for både hager og jordbruk i området. Blant annet kan den ødelegge dyrefôret, sier Forbord til NTB.

Ifølge Direktoratet for naturforvaltning bruker landbrukssektoren flere milliarder kroner hvert år på sprøytemidler for å bekjempe uønskede skadegjørere som er innført til landet.