Dårlig start for multen

Multeplanten har ikke hatt særlig gode forhold så langt i år. En sen og kjølig vår mange steder i landet gir dårlige utsikter for multeelskerne.

Multen, kjent blant entusiaster som «skogens gull», kan få en dårlig sesong i år. I landets største multefylke Finnmark, har blomstringen kommet i gang først tre uker etter normaltid. I tillegg har distriktet vært preget av kraftige regnbyger i pollineringsperioden.

- I år blir det ikke noe kronår for multe i Finnmark, sier forsker Paul Aspholm ved Bioforsk Svanhovd i Øst-Finnmark til Nationen.

I Troms håpes det på noe bedre forhold, mens i Midt-Norge tror bioforsker Rolf Nestby i Stjørdal at sesongen blir bra.

- Vi hadde gunstig vær under blomstring og bra med insekt. Det kan gi et normalt godt bærår, sier Nestby.

Sørover i landet, i området rundt Østerdalen, har frost rundt sankthans ødelagt en del for multene. Men i følge bærekspert Tore Enok Skramstad på Rena kan det bli bra med multer i de lavereliggende skogsområdene i Østerdalen og Gudbrandsdalen.

I Telemark og regionene rundt håper forskerne på et middels år.

- Kulde og snø for snart tre uker siden har nok ødelagt en del for multen. Men i mange områder har blomstringen kommet etter kuldeperioden i juni. Vi håper derfor på et middels godt multeår, sier Gunleiv Brukås fra Bø i Telemark.