- Vil du bli med å se på balkongen min?

Vi kan slå det fast en gang for alle, det norske folk er mer bevisste på hagelivets alternativ. Vi ønsker frodighet og uteliv, men det behøver ikke være på en jordflekk.

Mange klarer seg langt med jord begrenset til i balkongkasser, urner, ampler og kar.

På en balkong har du større mulighet til å påvirke klima, du trenger færre planter for å få til en lun og frodig oase, møblene står stødig og du er nesten garantert å slippe for plantefiende nr. 1 - mordersneglen og dens frender!

Fiffige løsninger, som å lage vegger av klatrende planter tar liten plass. Et lite vannblink i en pen urne, fylt med små flyteplanter. Et "familie-epletre" i en stor nok urne. Et hjørne av balkongen omgjort til en japansk hage med singel og en bonsai. Det er fantasien som setter grensene, så kast hemningene overbord, ta deg en befaring på balkongen og la deg rive med. Tenk mer høyde enn flate!

Det er størrelsen det kommer an på
Har du en balkong på 2 x 4 meter, passer ikke de store møblene som for det meste selges nå, men ha øynene åpne og du vil se at det finnes mindre utgaver av de fleste ting! I stedet for firkantede eller runde urner - se etter ovale eller rektangulære. Glem de store parasollene på fot - det finnes balkongparasoller i samme utseende, med diameter på 1,60 m - som festes på rekkverket! Det gir skygge i lange baner! Innred med enkle møbler som gjerne har flere funksjoner - f. eks. kan putekassen også være sittebenk. Ofte har steder som Ikea og Christiania Belysning ting i mindre mål enn standard. Er du flink med hammer og spiker, lager du løsninger som går fra vegg-til-vegg og utnytte plassen maksimalt. Gjør det enkelt og lag stemning med stearinlys i masser av lykter, diskrete terrassevarmer, masser av hyggelige og gode puter og godt selskap.

Utover fritid og frodighet - hvem trenger annet?

Tenk før du planter
Hvor mye sol får balkongen - velg planter ut ifra lys og trekk! Terrasser som vender mot syd er en oase for Lavendel men ulevelig for Eføy. Begge disse kan overvintre, men trenger kanskje en dyne rundt urnen vinteren igjennom. Urter, tomater og agurk er takknemlig for tørre og solrike forhold, men husk nærings- og vanntilførsel. Spander ekstra god jord! Den skal tross alt vare hele sommeren! Glem ikke dreneringen i bunnen av beholderen (leca el.l.), med et lag med vanngjennomtrengelig duk mellom jord og drenering.

Her er noen tips til planter som egner seg godt på balkongen utover de ordinære sommerblomstene:

Bomullslavendel - Santolina chamaecyparissus (SOL-30 cm. Krydder, blir bruk i likører)

Karrieternell - Helichrysum italicum (SOL-40 cm. Evighets"blomst" med karriduft - ikke noe for de som er på slanker'n)

Karpatklokke - Campanula carpatica (SOL-25 cm. Staude. Kommer igjen hvis man plukker vekk de visne blomstene)

Skjermlilje - Agapanthus (SOL - 90 cm. Flott bladverk i tueform. Får masser av små liljer i en kuleformasjon. Finnes i blått samt hvitt)

Pelargonier - Flere sorter av Geranium (HALVSKYGGE - kan bli høye. Flerårig hvis de tas inn for vinteren)

Klematis - Flere sorter av Clematis (HALVSKYGGE - 3 m. klatreplante. Staude. Må ha noe å klatre på!)

Dvergsyrin - Syringa meyerii "Palabin" - (HALVSKYGGE - 1, 5 busk. Selges ofte oppstammet.

Flittig Lise - Impatience (SKYGGE - 35 cm. Flott grønt bladverk og pene blomster i flere farger innen rødt/rosa samt hvitt)

Bladliljer - Hosta (SKYGGE-30-60 cm. Flere sorter. Staude og nydelig som kantplanter eller solitærer i store urner)