Strid om ny snegleart

Torsdag ble det bekreftet at det er rød skogsnegl som er funnet i Selbu.

- Arten er ikke aggressiv, sier snegleforskere.

- Tøv, sier man i Direktoratet for naturforvaltning.

Onsdag kveld reiste Arild Andersen ved Bioforsk til Selbu i Sør-Trøndelag for å observere sneglefunnet.

- Det er snakk om et område på 200 x 200 meter rundt noen hytter, hvor disse sneglene har spredd seg. Dette er snegler som er blitt innført til landet på ett eller annet vis, sier han til NTB.

Vil ikke utrydde
Torsdag bekreftet Nordens største snegleekspert på skogsneglearter, Ted von Proswitsch, at det er rød skogsnegl som er funnet i Selbu. Proswitsch fikk se noen av sneglene fra Selbu på et sneglemøte i Sverige. Rød skogsnegl er ikke observert i Norge siden 1853 i Bergen.

Ifølge Andersen anbefaler Proswitsch ikke å bekjempe bestanden.

- Det er ikke grunn til å frykte rød skogsnegl på samme måte som iberiaskogsnegl. Rød skogsnegl har vært i Sverige i over 100 år uten at den har skapt problemer der. Jeg tror ikke at den vil spre seg i Norge, og jeg tror ikke den vil gjøre særlig skade, sier Andersen.

- Må bekjempes
Øystein Størkersen ved Direktoratet for naturforvaltning er av en annen oppfatning. Han er redd for at en ny skadegjører er kommet til landet og tar til orde for å utrydde arten snarest.

- Jeg synes det er uheldig at enkelte forskere går ut på den måten og ufarliggjør den nye sneglearten. Bare på et lite område befinner det seg nå tusenvis av snegler. De har potensial til å spre seg og til å gjøre stor skade - for det er klart at sneglene må ha mat, sier Størkersen.

- Spiser salat og kål
Størkersen mener at uønskede arter koster Norge flere milliarder kroner i året og ønsker ikke en gjentakelse av det som skjedde da iberiaskogsneglen kom til landet.

- Både landbruket og hageeiere risikerer en ny plage dersom den røde skogsneglen får spre seg. Alle snegler må ha mat, også den røde skogsneglen. Det nytter ikke å si at enkelte sneglearter ikke spiser salatblader og kål. Det er bare å komme til hagen min og se, det er hundrevis av skogsnegler der, og de spiser godt, sier han.