Ville etter bringebær

Det dyrkes dobbelt så mye bringebær i Norge som for 10 år siden. En ny sort gir faste, smakfulle og holdbare bær.

Planteforskere og norske bønder har lenge jobbet offensivt for å sikre flere og bedre norske bringebær i butikkene.

Det har gitt resultater. I 1998 ble det solgt 758 tonn norske bringebær, i år kan det bli rundt 1500 tonn.

- Det er flere grunner til at bærene er blitt flere og bedre i det siste. Den nye sorten Glen Ample gir holdbare, faste og velsmakende bær. Det er viktig når bærene skal transporteres og selges, sier sivilagronom Pernille Rød Larsen i gjødselselskapet Yara

Men også dyrking i plasttunneler har gjort livet lettere for produsentene - og bærene bedre.

- Bringebær er ømfintlige for regn, og med plasttunnel er det enklere å kontrollere vekstforholdene. Fraværet av regn gjør at bærene blir mer holdbare, sier hun.

Gjødsler bedre

Også gjødslingen har gjennomgått store endringer.

- Bringebærplanten krever mye næring, og riktig gjødsling. For å få god smak på bærene, og bær av riktig størrelse, er det viktig å gjødsle lite og ofte, sier sivilagronomen i Yara.

Tidligere var det vanlig å gi plantene en solid dose mineralgjødsel i begynnelsen av vekstsesongen og litt ettergjødsling på forsommeren.

- Med skreddersydd gjødselopplegg er planten i stand til å ta opp optimalt med næring, samtidig som man unngår avrenning av gjødsel ved kraftige regnskyll, sier Pernille Rød Larsen.

Bringebærplanten er ikke glad i frost, og riktig gjødsling hjelper planten til å motstå frostskader. Planten krever ikke bare riktig klima, men godt plantestell for å gi størst mulig avling. Et skudd som skyter ett år, gir først bær året etter.

Oppbevares kjølig

Nå finnes norske bringebær i butikken. Bærene kan spises alene eller sammen med andre bær til is og i allslags desserter. De egner seg som både pynt og fyll i bløtkaker, og ikke minst i rullekaker.

Bærene er skjøre og bør spises kort tid etter de er innkjøpt eller plukket. Og de bør oppbevares kaldest mulig, gjerne rundt 0 grader.

- Bringebær smaker av høysommer. Det er deilige og anvendelige bær som norske dyrkere virkelig har satset på de siste årene, sier Pernille Rød Larsen i Yara.