Uaktsom plassering kan gi erstatningsansvar

Vær nøye med hvor du plasserer trampolinen i hagen. Uaktsom plassering øker risikoen for skader og kan medføre erstatningsansvar. Sjekk dessuten om lekeapparater er TÜV-godkjente før du handler.

Trampoliner har flere positive sider. Kondisjon og motorisk trening er to stikkord i en stadig mer stillesittende hverdag for barn og unge. Men dessverre finnes det noen ulemper også. Siden farsotten kom til Norge på begynnelsen av 1990-tallet har det vært flere stygge skader ved bruk av apparatet, noen sågar med døden til følge.

Skadene er i seg selv en svært lite hyggelig opplevelse. Enda mindre hyggelig blir det den dagen noen krever deg for erstatning, fordi et barn har blitt skadet på trampolinen i hagen din. Riktig plassering av tramplinen reduserer risikoen for skader, samtidig som du i større grad garderer deg mot rettsforfølgelse.

Trampolina skal plasseres på en plan gressplen, og det skal være minst to meter med gress på alle kanter rundt trampolina. Gress er godkjent som fallunderlag for trampoliner med den høyden som selges i butikkene i dag. Dessverre er det en del trampoliner som plasseres på gårdsplasser av grus, gjerne inntil både steinmurer, gjerder og andre farlige installasjoner. En slik plassering vil i rettslig sammenheng sannsynligvis bli betegnet som grov uaktsomhet.

Sikkerhetsnett bli stadig vanligere på trampoliner - heldigvis. For nettene bidrar til å redusere skaderisikoen. Men dersom trampolina er plassert riktig, er det i følge organisasjonen Norsk Lekeplassforum ikke krav om sikkerhetsnett for å ivareta aktsomheten. Derimot er det et krav om å begrense tilgjengeligheten slik at trampolina ikke skal bli utsatt for "tjuvhopping". I praksis betyr dette at trampolina må sikres med en hindring i form av et gjerde eller et trekk når den ikke er i bruk.

Det juridiske ansvaret ved bruk av trampoliner og andre lekeapparater gjelder ikke dine egne barn. I praksis kan du sette opp hva som helst av lekeutstyr hvor som helst i hagen, så lenge det bare er dine egne barn som bruker apparatene. Men den dagen unger i nabolaget blir med barna dine hjem for å leke, så begynner det juridiske aktsomhetsprinsippet å gjøre seg gjeldende. Du har sannsynligvis ikke plikt til å sjekke om nabobarna får lov til å hoppe på trampolina, men for å gardere deg juridisk bør du informere foreldrene om at de leker der på eget ansvar.

Snorfeil på lekeapparater

Trampoliner er ikke det eneste apparatet i hagen som kan gi skader. Også en del lekeapparater kan være farefulle, og Norsk Lekeplassforum (som er en ikke-kommersiell organisasjon) advarer mot en del av det billigste utstyret. Såkalte snorfeil er den største faren ved disse apparatene. Snorfeil betyr at lekeapparatet er utformet på en måte som gjør at jakkesnorer og skjerf kan hekte seg fast i apparatet, med de fatale skadekonsekvensene dette kan gi.

Man kan også oppleve at leke apparater har åpninger hvor kroppen kan passere, men hodet blir sittende fast. Dette kan føre til kvelning. Dessuten kan det være klemfare forbundet med de billige apparatene fordi det ikke er nok avstand mellom lekeelementene i apparatene. Kjøp derfor aldri lekeapparater uten en TÜV-godkjenning. Dette er en tysk, og etter hvert internasjonal, sikkerhetsgodkjenning som kan mangle på en del av det billigste utstyret.

Løsøre hyppigste skadeårsak

Selv om det kan være farer knyttet til trampoliner og lekeapparater, er det faktisk ikke apparatene i seg selv som utgjør den største risikoen. I følge Norsk Lekeplassforum viser statistikk fra Folkehelsa at det er "løsøre" under og rundt apparatene som gir flest alvorlige skader. Det er fort gjort at noen slenger fra seg sykler, baller og andre løse gjenstander i nærheten av trampoliner eller lekeapparater. Den eneste måten å hindre dette, er å følge med og stresse barna til å sette fra seg løst utstyr et stykke unna.