Bark i bedene kan ta livet av hunden

Mange hageelskere satser på at kakaobark skal skremme de forhatte iberiasneglene. Men for våre firbeinte venner kan kakaobarken være dødbringende.

Kakaobarken som hageentusiaster landet rundt fyller bedene sine med, er nemlig full av et giftstoff som i verste fall kan drepe hunder som tar seg en smak.

- Kakaobarken inneholder giftstoffet teobromid. Tirsdag fikk vi beskjed fra Giftsentralen om at det ikke finnes noen motgift, opplyser veterinær og daglig leder på Tu Dyreklinikk, Magne Haaland, til Aftenbladet.no.

Det er en kjent sak at hunder ikke bør spise sjokolade, men konsentrasjonen av kakao er enda høyere i kakaobarken. Haaland forteller at hunder nok tåler å gnage litt på barken, men å sluke de brune bitene kan altså være skjebnesvangert. Første tegn på forgiftning er oppkast og diaré.

- Hunden greier ikke, i motsetning til oss mennesker, å skille ut giftstoffet teobromid. Det angriper leveren, og fører til en alvorlig forgiftning. I verste fall dør hunden, sier Haaland.

Han anbefaler engstelige hundeeiere å prøve med brekkmiddel dersom det ikke har gått for lang tid siden hunden fikk i seg barken. Flytende kull, som binder rester av barken i tarmen, er et mulig botemiddel.

Kakaobarken skal ha en søtlig smak som kan virke forlokkende på glupske hunder, men katter skal ikke være spesielt interessert.