Norge uten kontroll over jordbærmerking

Norge mangler systematisk kontroll over jordbærmerking, og jordbær som er merket som norske i butikken, kan egentlig være produsert i et annet land.

Sverige har gjennomført en omfattende kontroll av jordbærmerking. Resultatet fra Jordbruksverkets kontroll i mai og juni i år er at 13 prosent av alle solgte jordbær i Sverige er feilmerket. De belgiske bærene er verstingene. Hele 35 prosent av disse er merket feil, mange som svenske bær.

Erling Lundby, som er norskansvarlig hos Bama, mener at slikt ikke forekommer i Norge.

- Vi har et helt klart regelverk å forholde oss til, og det er krav om at opphavsland og jordbærsort skal oppgis på ytteremballasjen. Jeg har ikke registrert noen problemer knyttet til denne merkingen hos oss, sier Lundby til Nationen.

Mattilsynet bekrefter at det ikke finnes noen systematisk kontroll i Norge.

- Vi kjenner ikke til at det skal kjøres noen prosjekt for ekstra kontroll av dette i Norge, sier rådgiver Ingunn H. Gudmundsdotter ved seksjon for planter og vegetabilsk mat hos Mattilsynet.

Hun vil ikke kommentere om problemstillingen har vært diskutert i Mattilsynet.
I forrige uke meldte NRK at mange norske butikker gjør feil med merking av jordbærsort. Butikksjefen for en av butikkene dette gjaldt, forklarte at leverandørene har skylden og at det er vanskelig å følge med på alle leveransene av bær. Men den svenske undersøkelsen viser at det er ikke hos grossistene det er mest feil. Det er på utsalgsstedene at mesteparten av feilmerkingen fant sted.