Mange prestegarder gror igjen

De gamle prestene var opptatt av sine hus og hager. Rundt om i Norge er det mange staselige prestegårder. Noen er rene botaniske hager. Men dessverre - når gror det igjen mange steder og husene råtner.

 

Det store spørsmålet man stiller seg i mange kommuner er hvor man skal ta pengene fra. Et slikt problem har man nå i Aure kommune på Nordmøre. Tidens Krav har et større oppslag om saken. På 1990-tallet ble både hagen og huset restaurert, men nå er forfallet kommet tilbake. Men nå finnes det verken penger eller ildsjeler.

I reportasjen skriver Tidens Krav bl a:
Det var presten Flovik som i fekk i stand hagen. Flovik hadde vore på reise nedover i Europa, og mellom anna gjesta Frankrike. Inspirert av franske palass og parkar, kom han tilbake til kallet i Aure, der han fekk laga ein Versailleshage i miniatyr. Dette var i 1930. Strengt geometrisk, med grusgangar i ring og i rette liner, med benker, tre og planter, vart Flovik sin hage restaurert seksti år seinare.

Men i dag er gangane igjen grodde att. Rhododendronen og gullregnen blomstar. Ein tuja som skal vere den - Nei, dette er ikkje bra, seier Johs. Kalland, enhetsleiar i Aure kommune, med ansvar for drift og vedlikehald.

Han fortel at parken blir klipt og ordna på linje med dei andre grøne områda som kommunen har. Men det ekstra vedlikehaldet som trengs for å ta vare på det kulturminnet som hagen og husa på den gamle prestegarden representerer, er det ikkje budsjett for.