Viser utviklingen i Sørlands-naturen

Agder naturmuseum og botaniske hage ble etablert i 1828. Gjennom moderne utstillingsteknikk viser museet utviklingen av sørlandsnaturen fra istid til nåtid og fra hav til høyfjell.

 

En spesialutstilling av fargerike mineraler fra hele verden setter også preg på utstillingene. Museet ivaretar landsdelens eneste botaniske hage med en gammel park i engelsk landskapsstil, bartresamling, naturområder, fjellhageanlegg, hagedam, staudesamling, historisk rosehage og moderne roser.

Utstillingsveksthuset inneholder en stor kaktussamling, og i de små temahagene kan en bl.a. oppleve duftpelargonier, kjøttetende planter og krydderplanter. Store fuchsiaplanter og eksotiske tønneplanter rammer inn tunmiljøet. Dette er en spennende lekeplass for barn. På Ljosland i Åseral har museet en egen hage som viser fjellfloraen på Agder.

Ljosland fjellhage

Legg søndagsturen til Ljosland i Åseral i juni og juli når det blomstrer i fjellhagen! Det finnes over 100 forskjellige planter her, deriblant 70 ekte fjellplanter. Ljosland er også et flott utgangspunkt dersom en vil gå turer i fjellet, det være seg sommer eller vinter. Kristiansand og Opplands Turistforening har merket løype fra Ljosland og innover fjellvidda til sine hytter, og Ljosland fjellstove frister med overnatting og god matservering.

Initiativet til prosjektet om en egen fjellhage på Ljosland ble tatt av Åseral hagelag i 1994, og den første befaring fant sted på Ljosland i juni samme år. Området rundt Ljosland Fjellstove ble utpekt som det best egnede sted for en fjellhage, på grunn av egnet topografi og nærhet til elva og Ljosland Fjellstove. Det aktuelle området ble frigjort fra kommunedelsplanen, i den forstand at fjellhagen inngikk i en utomhusplan for Ljosland Fjellstove. Ideen er utviklet i samarbeid med Agder naturmuseum og botaniske hage. I tillegg har Det norske Hageselskap, Ljosland Fjellstove og andre ressurspersoner vært med i planleggingen. Familien Eriksen i Åseral har gjort en stor innsats. Agder naturmuseum og botaniske hage er faglig ansvarlig for prosjektet. Ljosland fjellhage ble offisielt åpnet i 1999 av statsråd Jon Lilletun, og fjellhagen er nå en egen stiftelse.