Sol + blomster = sommer

Sommeren er her og de romantiske drømmene om blomsterenger og solskinn er over oss.

- Hva passer vel bedre enn en bukett med sommerlige blomster, sier Tonje Bergh informasjonsansvarlig ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

La kreativiteten blomstre

I juni er det mange anledninger til å glede noen med blomster. Vi har blant annet skoleavslutninger, bryllup, St. Hans og sommerfester. I en midtsommerbukett er det bare fantasien som setter grensene. Du kan bruke det meste av blomster: Alstroemeria, roser, Gerbera, krysantemum, peoner, erteblomst og brudeslør. Peoner er sammen med roser og brudeslør de mest populære blomstene. Vær kreativ og prøv noen nye kombinasjoner. Hva med å blande nyinnkjøpe roser eller peoner med nyplukkede markblomster?

Fra egen hage

For de som har egen hage kan dette by på mange spennende blomsterbuketter. Fra egen hage kan du kanskje lage deg en vakker midtsommerbukett av de staudene og sommerblomstene du har selv. Hvis du ikke har nok til en hel bukett, kan du kjøpe resten i blomsterforretningen din. Tenk deg en bukett fra din egen hage, hva kan vel bli mer personlig?

Nedenfor finner du forslag til blomster som kan være fine i en midtsommerbukett:
Roser, ryllik (Achillea), marikåpe (Alchemilla mollis), margerittkrage (Argyranthemum), Spir (Astilbe), ringblomst (Calendula officinalis), klokkeblomst (Campanula), ridderspore(Delphinium), erteblomst (Lathyrus), pion (Paeonia) og gullris (Solidago)

Tips for midtsommerbuketten

• Snitt blomsterbuketten ca 3 cm, helst på skrått.
• Stripp den delen av stilken som kommer i vann for blader. Da hindrer du at bladene forårsaker bakterier i vannet som igjen kan hindre vannopptaket i stilken.
• Vannet i vasen skal være lunket og skal etterfylles med friskt vann.
• La ca 10 cm av stilkene være dekket med vann.
• Sett gjerne buketten kjølig om natten.
• Husk å vaske vasen godt før du setter nye blomster i den, bruk gjerne klorin.

Markblomster i midtsommerbuketten

Det går helt fint å lege en bukett med markblomster dersom man passer på at de får rikelig med vann. Bruk store vaser eller urner, sørg for å ha en bøtte med vann i nærheten når du plukker de (det beste er å snitte med kniv når du plukker - da trekker blomstene mest vann). Pass på at det ikke kommer blader ned i vannet - det forurenser og forkorter levetiden til blomstene. Plukk de yngste blomstene - da varer buketten lenger.

I Norge finnes det mer enn 1500 naturlige eller forvillede blomsterarter.
Nedenfor finner du en liste over markblomster som kan være fine i midtsommer buketten: Blåknapp, rødknapp, ryllik, prestekrage, rødkløver, reinfann, fagerklokke, hundekjeks, skog-storkenebb, forglemmegei, engsoleie, marikåpe og hundegras.