Tegning: Global Crop Diversity Trust Tegning: Global Crop Diversity Trust

Åpner frøhvelvet for prominenser

Sentrale regjeringsmedlemmer og kongehuset har så lyst å besøke Svalbard globale frøhvelv at Landbruksdepartementet nå åpner det lukkede hvelvet for besøk.

 

- Pågangen har vært helt enorm, sier prosjektleder Grethe Helene Evjen i Landbruksdepartementet til Svalbardposten.

Da statsminister Jens Stoltenberg 26. februar i år åpnet Svalbard globale frøhvelv med blant andre EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og fredsprisvinner Wangari Maathai til stede, skulle det være en engangshendelse.
Frølageret skal ta vare på hele verdens biologiske mangfold i tre store fjellhaller under permafrosten på Svalbard. Etter åpningen skulle lageret holdes hermetisk lukket for utenforstående.

Ifølge Svalbardposten har blant andre finansminister Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg, miljøvernminister Erik Solheim, utenriksminister Jonas Gahr Støre, olje- og energiminister Åslaug Haga og landbruksminister Terje Riis Johansen engasjert seg i saken. Kongehuset har også ytret ønske om å besøke hvelvet.

Presset har ført til at Landbruksdepartementet har snudd i saken. Nå skal det likevel være mulig for prominente gjester og media å komme inn. Men vanlige folk vil ikke få noen mulighet til å tre inn i det Barroso karakteriserte som «en frossen Edens Hage».

- Vi har ikke tilrettelagt for en slik aktivitet, og har heller ikke personell til å håndtere denne typen besøk. Derfor må vi lage nye rutiner for hvordan vi skal håndtere disse gjestene, sier Gry Helene Evjen.