Heggspinn-møll på full fart nordover

Også i år er heggen angrepet av heggspinnmøll. Insektet spinner et karakteristisk tett nett rundt heggen og spiser opp alt grønt. Insektet sprer seg nordover med rekordfart.

 

I fjor var den nordligste registreringen av heggspinnmøll fra Efjord i Ballangen kommune i Nordland. Det var da det nordligste dokumenterte funn av heggspinnmøll noensinne. Frem til for omtrent 10 år siden fantes det ingen rapporter om heggspinnmøll fra Trøndelag. I fjor og i 2006 var det svært kraftige angrep.

Hittil i år er det registrert angrep av heggspinnmøll på rundt 25 forskjellige steder. De fleste angrepene er lokalisert på Østlandet, Vestfold, i Telemark og i Trøndelag.


Dersom vi får et varmere klima framover vil heggspinnmøllet sannsynligvis spre seg både nordover og opp i høyden, sier seniorforsker Paal Krokene ved Skog og landskap. Krokene kan ikke sikkert fastslå om insektet sprer seg eller om de bare blir mer tallrike og dermed synlig. Sannsynligvis er det en kombinasjon.

Heggen vokser over hele landet, nord til Hammerfest, og opp til 1260 moh. Vertstreet har altså en mye videre utbredelse enn heggspinnmøllet, som trolig er begrenset av klimatiske forhold.

Skademeldingene er registrert på Skogskader på Internett, som er en del av Norsk institutt for skog og landskap sin web-tjeneste til bruk for alle som har meldinger de ønsker å rapportere inn.

Heggspinnmøllets syklus
Møllene flyr i juli og august, og legger egg i klaser på heggetrærnes kvister. Eggene klekkes på høsten og de små egglarvene overvintrer. Neste vår borer larvene seg inn i knoppene og eter bladene som er i ferd med å strekke seg. Senere på sommeren eter de på de utvokste bladene, beskyttet under silkespinnet, som kan dekke kvister, greiner eller hele trær. Etter et par måneder forpupper larvene seg inne i spinnet, og de voksne møllene klekker fra puppene på sensommeren.
I år har vi observert forpupping allerede tidlig i juni på Østlandet, og denne raske utviklingen skyldes trolig det varme været vi har hatt de siste ukene.

Trærne dør ikke
Ved sterke angrep kan heggen bli fullstendig ribbet for blader, men vanligvis skyter trærne nye blader når angrepet er over, og om høsten kan heggetrærne se helt friske ut igjen. På denne måten overlever heggen som regel, men ved kraftige angrep flere år på rad kan trærne dø. Heggen ser stygg ut mens angrepet pågår, men skaden har ingen økonomisk betydning.