Mur deg en grillplass

En grillplass med ildsted tilknyttet terrassen er et samlingssted, som forlenger sesongen for hygge og kos utendørs.

Med litt planlegging og nøyaktighet er jobben med å lage denne uteplassen selv, absolutt overkommelig. Lykke til!  

Trinn for trinn

1. Fjern massene der utepeisen skal være. Fyll opp med pukk (maks 16 mm pukkstørrelse). Dybden på pukklaget må tilpasses faren for frost*. Isolasjonsmatter kan benyttes om nødvendig. Evt. fjell avrettes med pukk og betong. Over pukken legges armeringsnett. Nettet støpes inn i et ca 15 cm tykt betonglag, slik at det dannes en solid «såle» for konstruksjonen.

2. Til denne grillplassen har vi brukt Leca i 10, 15 og 20 cm tykkelser. Blokkene er enkle å hugge til og lette å arbeide med. I brosjyremateriellet til Leca kan du lese mer om hvordan fuger og overlappinger skal være. Bildet ovenfor viser hvordan vi valgte å løse det for vår grillplass.

3. Fordi vi ikke skal bygge så høyt, har vi valgt å droppe fugearmering. Legg merke til hvordan mørtelen da legges både på blokken under, og på enden av den som skal legges. Skyv på plass og trykk godt til slik at fugene blir komprimert. Fjern overflødig mørtel. Les mer om legging av Leca i produsentens brosjyremateriell.

4. På denne grillplassen er det brukt både 3-lags puss, skifer og ildfast stein. Slik pusser du: Lag 1) 2-3 mm grunningsmørtel kostes godt inn i underlaget. La tørke i 24 timer. Lag 2) 8-10 mm hovedpuss legges på med murskje eller stålbrett. Kost over med vertikale strøk. La tørke i 24 timer. Lag 3) Skvettpuss stoples (dyttes) på med kost slik at den dekker godt. Siste lag kan erstattes med sementbasert murmaling. I tørt vær bør pussen for- og ettervannes.

5. Ildfast stein tilpasses først, og mures og fuges (ca 5 mm fuge) med ildfast mørtel i én operasjon. Fukt steinene før muring. Tilpass skifermønsteret før legging. Kost grunningsmørtel inn i Lecaen. Påfør leggemørtel slik at det blir full dekning under skiferen. Legg 1-3 mm grunningsmørtel på leggemørtelen eller under skiferen. Bank skiferen på plass med gummikølle. Mørtelen skal ikke tørke - dvs. jobb «vått i vått».

6. Bruk fugeskje og komprimer godt. Overflødig mørtel fjernes. Vask vekk evt. søl straks med rent vann. Når du er ferdig med fugingen, dekker du til med plast. Fukt med vann dagen etter, og legg plasten tilbake. Pussen trenger ikke å plastes inn, men bør fuktes under herding. La stå i en ukes tid, og ildstedet er klart til bruk.

Konsistenser og blandeforhold

BETONG TIL FUNDAMENT: 1 del Standardsement FA / 2 deler sand og 2 deler stein. Relativ tørr konsistens. For mer nøyaktige blandingsforhold se sekkens bakside eller www.norcem.no. NB! Ikke bruk for mye vann, det vil redusere betongens styrke.

LEGGEMØRTEL TIL SKIFER: 1 del Standardsement FA / 3 deler sand. Relativ tørr konsistens, men akkurat så våt at du kan forme den til en ball, uten at den sprekker - og uten at du blir «klissete» på hendene.

GRUNNINGSMØRTEL TIL SKIFER: 1 del Standardsement FA / 1 del sand. Tynn, vellingaktig konsistens.

MØRTEL TIL ILDFAST STEIN: Ildfast mørtel. Grunningsmørtel til 3-lags
puss: 1 del Standardsement FA / 2 deler sand. Tynn vellingaktig konsistens.

MØRTEL TIL LECA/HOVEDPUSS: 1 del mursement / 4 deler sand. Konsistens som grøt. Skvettpuss: 1 del Standardsement FA / 2 deler sand. Vellingaktig konsistens.

 

Dette trenger du til jobben

Slemmestad Mursement og
Norcem Standardsement FA
Støpesand, mur-/pussesand
Vann
Pukk (maks 16 mm størrelse)
Armeringsnett/jern
Blokker
Skifer
Ildfast stein
Spade
Blandebøtte/blandemaskin
Kost
Mur- og fugeskjeer
Pussebrett
Rettholt eller rettbord
Vater