Trapper i hagen

 

Hvis trappen skal gli naturlig inn i terrenget, må den legges så lavt som mulig og gjerne omkranses med stein og vegetasjon. Ønsker vi den som et mer dominerende element i hagen, så bygger vi kanskje en stor trapp som ligger høyt i terrenget. I begge tilfeller er det viktig å se trappeløsningen i sammenheng med resten av hagen og huset.


Trappens utforming og størrelse kan blant annet avhenge av hvor sentral trappen er i hagen, hvor mye den blir brukt og hvor godt den blir sett. Det samme gjelder materialvalg og utførelse. En baktrapp kan være smal og enkel, mens hovedtrappen bør være bredere og mer forseggjort.

Den korteste veien mellom to punkter er en rett linje. Men skal man for eksempel gå fra ett hushjørne til et annet, føles det ofte ikke naturlig å gå helt inntil veggen. Når gangtrafikken får gå der det faller seg, for eksempel over en plen, vil stien ofte beskrive en bue.

Dette får konsekvenser for hvordan man kan utforme en trapp utendørs. Særlig langs en husvegg, ser det mer naturlig ut hvis trappen går i en bue, eller får en knekk i form av et repos. Et trappeløp bør ha et repos, et hvileplatå, omtrent for hvert tiende trinn. På den måten kan en voksen person se fra avsats til avsats.

En trapp som føyer seg inn i terrenget
På bildet ser du en trapp som er murt opp av Leca Splittblokk og forblendet med skiferheller. Trappeløpet beskriver en svak sving, trinnene er litt forskjøvet i forhold til hverandre. Dette gir en organisk form som passer godt i mange norske hager. Dessuten beskriver buen en naturlig ganglinje. Trappen er lagt godt ned i terrenget, samtidig som overflatevannet er ledet bort langs sidene. Ved foten ligger det store, grove steiner. Overflate og farge passer godt sammen med den upussede Leca overflaten i opptrinnene. De bidrar også til inntrykket av at trappen er en del av terrenget.

Til venstre oppover trappen er skråningen murt av grove stein som en mellomting mellom en skråning og en støttemur. Hver stein er lagt med tyngdepunktet ned og bare litt brattere enn en naturlig skråning. Mellom og under steinene ligger det matjord nok til at krypende busker som krypeiner og lav potentilla får feste.
På høyre side vokser det et mer tradisjonelt buskas med tørketålende, robuste planter som berberris og potentilla.

Mindre trapper
Ofte trenger man flere trapper i hagen. En baktrapp kan være smalere og brattere enn den hovedtrappen som man går i hver dag. Men også baktrappen er en del av hagen. Den bør være god å gå i og pen å se på. Det betyr at den har en god form og at den er solid bygd.

Trappeformelen
Trinnhøyden bør være mellom 12 og 16 cm, og holder du deg til "trappeformelen", blir det som regel bra: To opptrinn pluss ett inntrinn skal være ca 63 cm. Velger du en trinnhøyde på f.eks.14 cm, blir det slik: 14+14=28, som trekkes fra 63, dvs. ca 35 cm trinndybde.